FNV

Drie op de tien vrouwen onderbreekt loopbaan
Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Drie op de tien vrouwen stopt voor minimaal een jaar met werken. Bij mannen onderbreekt slecht een op de tien zijn loopbaan. Het loonwijzer-onderzoek 2002, een permanent internetonderzoek van FNV, Ilse en de Universiteit van Amsterdam, maakt dit duidelijk.

Van de vrouwen die de vragenlijst op https://www.loonwijzer.nl(www.loonwijzer.nl) invulde onderbreekt drie op de tien haar loopbaan vanwege de zorg voor kinderen en huishouden. De duur van het verlof is daarbij minimaal een jaar. Bij mannen ligt dit anders. Slechts een op de tien mannen stopt tijdelijk met werken. De redenen die zij aandragen: het volgen van een opleiding, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Loopbaanonderbreking is nauw verbonden met leeftijd en opleiding. Jonge vrouwen onderbreken alleen hun opleiding voor het volgen van een opleiding of een cursus. Vrouwen van 50 jaar en ouder stoppen voor het merendeel met werken om de kinderen op te vangen. Hierbij voeren vrouwen met alleen basisschool of VBO de boventoon.

Herintredende vrouwen willen vooral op schooltijden, in deeltijd en dicht bij huis werken. Bepaalde beroepen zijn dan ook populair. Zo is de helft van de vrouwelijke docenten in het basisonderwijs herintreedster tegenover een vijfde van de vrouwelijke intercedenten. De uitkomsten van de vrouwenloonwijzer 2001 toonden al aan dat herintreedsters aanzienlijk minder verdienen dan wanneer ze doorgewerkt hadden in hun oude beroep.

7 juni 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op https://www.fnv.nl/nieuws.

Deel: ' Drie op de tien vrouwen onderbreekt loopbaan '
Lees ook