Drie populaire puzzelboeken van Paulus Gerdes


Puzzelen en spelen met bisos, bisemis en semiquadrados

PLASMOLEN, 20090619 -- Drie puzzelboeken "Het Bisosspel: Puzzelplezier" (76 blz.), "Het Bisemisspel: Meer dan honderd puzzels" (92 blz.) en "Spelen en Puzzelen met Semiquadrados" (96 blz.) van de hand van Paulus Gerdes zijn nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. Eerder was van deze auteur uit Mozambique ook het bekroonde kinderboek "Afrikaanse zandtekeningen uit Angola: Levende wiskunde" gepubliceerd door dezelfde uitgeverij Lulu. De boeken zijn te verkrijgbaar, in gedrukte vorm en als download, vanaf de webpagina stores.lulu.com/pgerdes.

Omslag tekst van "Het Bisemisspel: Meer dan honder puzzels":

"Toen het `bisosspel' van Paulus Gerdes werd gepubliceerd, keken we meteen uit naar de vertaling van het volgende boekje want wie van puzzelen houdt, krijgt er nooit genoeg van.
De puzzelstukjes of bouwstenen van intelligente raadsels zijn vaak zuivere geometrische figuren. Het `bisemisspel' dat Paulus Gerdes in dit boekje beschrijft heeft `de halve dominosteen of de rechthoekige driehoek' als grondstructuur. Door het steeds weer anders combineren van deze `semis' ontstaan nieuwe puzzelstukjes, die bi-semis worden genoemd. Paulus Gerdes geeft zijn geheimen prijs in het eerste hoofdstuk waardoor kinderen hun puzzelstukjes zelf kunnen uittekenen en construeren.
Het `bisemisspel' is een legpuzzel waarbij figuren worden nagelegd. Door aanvullen, verschuiven, draaien, spiegelen of omklappen worden steeds nieuwe en vaak complexe figuren gemaakt. Sommigen daarvan krijgen speelse namen: tent, draaitol, pop, ...
Bij het analyseren en samenstellen van deze puzzels moeten kinderen nauwgezet waarnemen waardoor ze gaan letten op essentile eigenschappen van verschillende meetkundige figuren zoals: het parallellogram, het trapezium, de vijfhoek en de zeshoek. De begrippen convex, symmetrie, draaisymmetrie of een combinatie ervan staan in dit puzzelboekje centraal.
Het `bisemisspel' is een evoluerende puzzel. We kunnen hem spelen op vrij jonge leeftijd door het aantal puzzelstukken nodig bij het spel te beperken. Het boekje is gradueel opgebouwd: eerst wordt gewerkt met 2 bisemis, daarna met 3 ... om te eindigen bij 12. Hoe meer bisemis bij het spel betrokken worden, hoe groter de moeilijkheidsgraad is."

Greet Van Keymeulen, Lector wiskunde, Arteveldehogeschool, Gent

Omslagtekst van "Spelen en Puzzelen met Semiquadrados":

Wie houdt er niet van een tijdverdrijf dat zowel ontspannend als leerzaam is? Semiquadrados puzzels maken is er n van.
Hierbij weer een boek met puzzels en spelen. Na het bisosspel (met 9 bisos) en het bisemisspel (met 12 bisemis) krijgen we nu een puzzel met maar liefst 23 puzzelstukjes. Deze puzzelstukjes noemen we semiquadrados.
In het eerste hoofdstuk wordt uitgelegd wat semiquadrados zijn. In het tweede hoofdstuk worden meer dan honderd puzzels en spelen voorgesteld. Erop volgen enkele ronden met antwoorden en nieuwe puzzels. Het boekje is in een spiraal opgebouwd: In sommige gevallen, waar oplossingen worden gegeven, vind je tevens nieuwe puzzels.
Deze semiquadrados puzzels en -spelletjes kunnen thuis gebruikt worden of in clubs als leerrijk tijdverdrijf maar ook op school door leraren om verschillende begrippen (trapezia, veelhoeken, symmetrie, ...) die in het leerplan zijn opgenomen, te verdiepen. Op het eind van het boekje worden een aantal belangrijke begrippen omschreven.
De semiquadrados puzzels en -spelletjes zijn toegankelijk voor kinderen en volwassenen van tien tot honderd jaar oud.
Veel puzzelplezier!


Deel: ' Drie populaire puzzelboeken van Paulus Gerdes '
Lees ook