X
X
X Gemeente Amsterdam


Driehoek treedt op tegen gewelddadige acties taxichauffeurs

De Amsterdamse driehoek (burgemeester Patijn, hoofdofficier van Justitie Vrakking, en korpschef van politie Kuiper) heeft in een extra vergadering op 25 januari besloten dat de politie zal optreden tegen gewelddadige acties die voor vanavond in Amsterdam zijn aangekondigd. In een breed verspreid pamflet zijn taxichauffeurs in en buiten Amsterdam opgeroepen met knuppels naar het centrum van de stad te komen en daar de confrontatie aan te gaan met Taxi Direkt en Taxi 3000.

In verband met een strafrechtelijk onderzoek naar de voorbereiding van deze gewelddadige actie zijn vanochtend zes personen aangehouden. Ook zijn er huiszoekingen verricht in hun woningen. De aanhoudingen vonden plaats in Amsterdam (1), Rotterdam (2), Rijsenhout (1) en Den Haag (2).
De aangehouden personen worden verdacht van:

* opruiing

* tevens voorbereiding van het in brand steken van autobussen, openlijke geweldpleging (zwaar lichamelijk letsel ten gevolge hebbend) en zware mishandeling met voorbedachte rade;
* alsmede deelname aan een criminele organisatie die als oogmerk heeft het plegen van vernielingen aan taxi's van concurrerende ondernemingen, openlijke geweldpleging, zware mishandeling en het in brand steken van autobussen.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De driehoek, daarin gesteund door de gemeenteraad, voert sinds enige tijd een stringent beleid om verstoringen van de openbare orde door taxichauffeurs tegen te gaan. Sinds de komst van een nieuwe taxicentrale en de invoering van een nieuwe taxiwet op 1 januari van dit jaar, vinden er met name in de weekends ongeregeldheden plaats. Deze bestaan uit blokkades op taxistandplaatsen, klemrijden van taxichauffeurs van de concurrerende centrale, vernielingen van auto's en geweldplegingen.

Een gesprek tussen de burgemeester en vertegenwoordigers van Taxi Direkt en TCA (Taxicentrale Amsterdam) op 11 januari jl. leidde niet tot enig resultaat. Ook de toezeggingen van de minister van Verkeer en Waterstaat in de vorm van fiscale maatregelen, leidden niet tot een afname van de ongeregeldheden. Inmiddels worden er met enige regelmaat taxi's in beslag genomen en aanhoudingen verricht.

De driehoek en de gemeenteraad blijven bij hun standpunt dat het gebruik van geweld en intimidatie door taxichauffeurs moet stoppen. Op aandringen van de gemeenteraad heeft de leiding van TCA zich gisteren gedistantieerd van de aangekondigde acties. De Taxicentrale Rotterdam deed dat al eerder en betreurt dat er gebruik is gemaakt van briefpapier van de Rotterdamse centrale.

Pb-8 Amsterdam, 26 januari 2000
Nadere informatie bij:
Mirjam Otten (woordvoerster burgemeester/driehoek), telefoon 5522045
Robert Meulenbroek (woordvoerder Openbaar Ministerie), telefoon 5412301
Klaas Wilting (woordvoerder politie), telefoon 5592285

© gemeente Amsterdam - 21-01-2000

Deel: ' Driehoek treedt op tegen gewelddadige acties taxichauffeurs '
Lees ook