Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Katholieke kerk verwacht nog meer gevallen

Driehonderd Duitse priesters beschuldigd van pedofilie

Na de kerk in de Verenigde Staten lijkt nu ook die van Duitsland in de ban van de pedofilieschandalen te raken. Van de 18.000 katholieke priesters in Duitsland worden 300 beschuldigd van pedofilie. Dat verklaarde de hulpbisschop Franz Grave van Essen, gisteren tijdens een persconferentie. Hij onderstreepte dat het om maximaal 2 procent van de Duitse priesters gaat. Er onmiddellijk aan toevoegend dat elk geval van misbruik van een minderjarige er een te veel is.

De persverklaring kwam nadat bekend werd dat een 57-jarige priester van een tehuis voor gehandicapten in Essen zich aan seksueel misbruik van een minderjarige jongen schuldig zou hebben gemaakt. De geestelijke, die heeft toegegeven seksueel contact te hebben gehad met een minderjarige, is in verband met de zaak met pensioen gestuurd. Het misbruik vond 22 jaar geleden plaats, aldus de hulpbisschop. De priester wordt niet vervolgd omdat de zaak verjaard is. Het was het derde geval van kindermisbruik in het bisdom dat in recente weken aan het licht is gekomen.

Eerder publiceerde Der Spiegel ook al een bijzonder kritisch artikel waarin enkele gevallen van seksueel misbruik door priesters werden opgesomd. Naar aanleiding daarvan had kardinaal Lehmann verklaard dat er streng zou worden opgetreden tegen dit soort misbruik.

Volgens de Duitse omroep ARD gaat hij ervan uit dat de komende weken nog enkele gevallen van misbruik bekend zullen worden. De katholieke kerk kan volgens Lehmann dan ook geen genoegen nemen met een strafrechterlijke vervolging. De kardinaal verwijst naar de nieuwe richtlijnen van de Congregatie van de Geloofsleer, die vanaf 1 januari 2002 van kracht zijn, en die in een meldingsplicht voorzien.
---


---

Laatst gewijzigd: 24-07-2002

Deel: ' Driehonderd Duitse priesters beschuldigd van pedofilie '
Lees ook