DSM
02N 30 januari 2003


DSM 'spins out' bodemsaneringsbedrijf Terreco

DSM Venturing & Business Development heeft de door DSM ontwikkelde PuriSoilâ- bodemsaneringtechnologie ondergebracht in een nieuwe onderneming, genaamd Terreco. Het gaat om een zogenaamde spin-out, waarin het management een meerderheidsaandeel heeft. DSM brengt de technologie in en zal een minderheidsaandeel behouden. Het management wordt gevormd door een aantal

ex-medewerkers van DSM.

De spin out is het gevolg van het streven van DSM om ook niet strategische ('non-core'), maar zeer innovatieve en maatschappelijk relevante technologieën te commercialiseren en beschikbaar te stellen buiten DSM. Het belang van DSM in Terreco BV wordt onderdeel van de sterk groeiende portfolio van participaties bij DSM Venturing BV.

"Dit is een mooi voorbeeld van het ondernemerschap dat DSM Venturing & Business Development wil bevorderen. Zo creëren wij waarde voor zowel DSM als de samenleving", aldus Paul Hamm, directeur van DSM Venturing & Business Development.

Awards
Met zowel de technologie als het businessplan heeft het jonge bedrijf reeds prijzen gewonnen. De PuriSoilâ-technologie won eind 2001 de ID-NL jaarprijs voor innovaties in de categorie 'Chemie en Milieu'. Het business plan dat Nico Grootjen en

Wim Steenbakkers vervolgens hebben geschreven, was goed voor de 'New Venture 2002' prijs, een initiatief van VNO-NCW.

Technologie
Terreco maakt o.a. gebruik van een gepatenteerde grondsaneringstechnologie 'PuriSoilâ' die ontwikkeld is door de milieuafdeling van DSM Research, nu onderdeel van Chemelot. Terreco heeft een exclusieve licentie op deze DSM-technologie verkregen. De effectiviteit van deze technologie is in de afgelopen jaren uitgebreid bewezen; DSM heeft er reeds enkele verontreinigde locaties mee gesaneerd. Zo is met de PuriSoilâ-technologie op de site van DSM Special Products in Rotterdam een zeer geslaagde sanering uitgevoerd die binnen een jaar was afgerond. Het vervuilde gebied was hier 10.000 m2 groot en de vervuiling zat tot 13 meter diep. Daarnaast is PuriSoilâ ook al buiten DSM met succes toegepast, zoals in twee woonwijken in Nuth en Sprang-Capelle.

Terreco op Chemelot Park
DSM en Terreco hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend zodat het voor Terreco mogelijk is om gebruik te maken van de gespecialiseerde diensten van Chemelot en DSM Research. Terreco is gevestigd op het Chemelot-bedrijventerrein in Geleen. Dit past in het streven van Chemelot om naast de grote gebruikers DSM en SABIC EuroPetrochemicals ook andere bedrijven aan te trekken. Chemelot huisvest inmiddels meer dan 20 verschillende bedrijven.

DSM Venturing
DSM Venturing is onderdeel van de businessgroep DSM Venturing & Business Development en werd in de eerste helft van 2001 opgericht. De groep heeft al in verscheidene durfkapitaalfondsen geïnvesteerd en richt zich in toenemende mate op directe investeringen in jonge ondernemingen die actief zijn in sectoren waarin DSM om strategische redenen wil groeien: voedingsingrediënten, farmaceutische tussenproducten en hoogwaardige materialen.

DSM
DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van bijna EUR 6 miljard en telt wereldwijd circa 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen.

DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen. DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort

Deel: ' DSM 'spins out' bodemsaneringsbedrijf Terreco '
Lees ook