Ingezonden persbericht


20 september 2001

Informatie, 9e race DTM Zandvoort, 21 23 September 2001

DTM-Première in Zandvoort: highlight in Nederland

Voorafgaand aan de voorlaatste race van het seizoen voor de DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) komend weekeinde op Circuit Park Zandvoort draaien de voorbereidingen op volle toeren. De serie is voor het eerst in Nederland te gast. Bij de persconferentie aldaar gaven de Nederlandse Mercedes-Benz-coureurs Christijan Albers en Patrick Huisman, Opel-rijder Yves Olivier uit het buurland België en Abt-Audi-Junior Martin Tomczyk te kennen dat ze zich verheugen op de race op het duinencircuit.

Albers beschrijft de 4,3 km lange baan als "snel en behoorlijk lastig te rijden. Vooral de eerste bocht, de Tarzanbocht, is speciaal en biedt volop inhaalmogelijkheden. Een ander belangrijk punt is de Gerlachbocht, een blinde bocht, die zeer snel is. Die moet je kennen, om hem goed te kunnen rijden." Huisman, als best geklasseerde DTM-debutant zesde in de tussenstand van het kampioenschap, verwacht: "Mijn thuisvoordeel is vrij beperkt. Het niveau van de concurrentie is zo hoog, dat alle rijders snel aan het circuit zullen wennen."

De Belg Yves Olivier kent het circuit goed uit zijn Formule Ford- en Formule 3-tijd. Hij heeft zijn eerste kampioenschapspunten al binnen en heeft daarmee op de A1-Ring zijn zelf gestelde doel voor dit seizoen vervuld. "Ook in België bestaat er veel belangstelling voor de DTM", zegt de Opel-coureur. "Dat zie je bijvoorbeeld aan de verkoop van DTM-modelauto's. Ik vind het prachtig, dat mijn fanclub een busreis naar Zandvoort georganiseerd heeft." Martin Tomczyk, met zijn 19 jaar de jongste DTM-rijder, analyseerde na enkele ronden in een standaard Abt-Audi TT: "De baan is echt top en ik ben er zeker van, dat het circuit onze Abt-Audi TT-R goed ligt." Voor de DTM-race staat Tomczyk nog een andere spannende taak te wachten: op de Audi-testbaan in het Duitse Neustadt doet hij een functietest met het Audi-sportprototype R8.

Showprogramma vanwege de ontwikkelingen in de VS afgelast

Vanwege de ontwikkelingen in de wereldpolitiek heeft de overkoepelende DTM-organisatie ITR (Internationale Tourenwagen Rennen e.V.) besloten, het voor zondag geplande show-programma gedeeltelijk af te gelasten. Ook de presentatie van het deelnemersveld zal worden aangepast. Op Zandvoort zullen de DTM-rijders samen met hun teamleden de raceauto's naar de startopstelling duwen. De voorzitter van de ITR, Hans Werner Aufrecht: "Gezien de huidige situatie kunnen en willen we niet zomaar overgaan tot de orde van de dag. We willen ons respect voor de slachtoffers van de terreurdaad tot uiting brengen."

In reactie op het toenemende aantal crashes na de start heeft het bestuur van de ITR e.V. besloten om voor de kwalificatierace en de hoofdrace op Zandvoort een inhaalverbod in te stellen tot na de eerste bocht, de Tarzanbocht. Dit geldt uitsluitend tijdens de eerste ronde en wordt gecontroleerd door middel van camera's en sensoren. Een witte lijn op de baan geeft aan waar het inhaalverbod ophoudt.
Info: Dirk Buwalda, telefoon 023-5740760Deel: ' DTM-Première in Zandvoort '
Lees ook