Dubbel expositie satirische prenten Daumier en Marijn


Spotprenten nog t/m 31 januari 2009 in Nederlands Steendrukmuseum

VALKENSWAARD, 20081202 -- De fenomenen karikatuur en politieke prent staan volop in de belangstelling. Met de nog t/m 31 januari 2009 te bezichtigen dubbeltentoonstelling "De Krant in Karikatuur - Karikatuur in de Krant" slaat het Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard een brug tussen het verleden en het heden. Het museum verwacht een breed publiek uit zowel de regio, als wel daarbuiten te kunnen verrassen, inspireren en vanwege de humor die satirische prenten bevatten, zelfs te vermaken.

Honor Daumier
Tweehonderd jaar geleden werd Honor Daumier (1808 - 1879) geboren in Parijs. Niemand kon toen vermoeden dat hij zou uitgroeien tot een groot politiek- en sociaal satiricus en tevens beeldend kunstenaar, lithograaf en beeldhouwer. Een opmars die vanaf zijn 23-ste niet meer te stuiten bleek toen hij vaste bijdragen aan de Franse satirische bladen "La Caricature" en "Le Charivari" ging leveren. Zijn satirisch werk werd wereldberoemd en Daumier groeide uit tot de belangrijkste Franse karikaturist van de 19e eeuw. Bovendien inspireert hij nog steeds vele politieke tekenaars van nu.

Exclusief voor de Benelux
Een goede reden voor het Deutsches Zeitungsmuseum in Wadgassen en het Europisches Zeitungsmuseum in Krefeld een expositie samen te stellen met een 50-tal satirische litho's van Daumier. Prenten die hij eerst op een lithosteen tekende om vervolgens op een steendrukpers te laten afdrukken. Uit de vele onderwerpen die Daumier tijdens zijn leven op de hak nam, is gekozen voor werk waarin de krant centraal staat. De expositie reisde eerder dit jaar door Duitsland. Na Berlijn zijn deze werken vanaf 28 september exclusief voor de Benelux te zien in het Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard onder de titel: "De Krant in Karikatuur". Informatie over alle prenten is te vinden in een voor de bezoeker vervaardigde hand-out naast een uitgebreide kleurrijke Duitstalige catalogus.

Politieke prenten van MARIJN
Een brug naar het heden wordt geslagen met de synchroon aan de expositie van Daumier getoonde 60 politieke prenten van MARIJN (pseudoniem van Mat Rijnders), vaste tekenaar van zowel humoristische, maar soms ook vlijmscherpe spotprenten in o.a. het Eindhovens Dagblad. De bezoekers kunnen een door hem zelf gemaakte selectie uit recent werk aanschouwen, waaronder ook niet eerder gepubliceerde prenten. Deze expositie toont aan dat thema's als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting niet alleen ten tijde van Daumier, maar ook nu nog volop actueel zijn! De prenten zijn onder de titel "Karikatuur in de Krant" in de exporuimte in de museumfoyer te zien. De expositie is mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Rabobank Coperatiefonds, Gemeente Valkenswaard, Stichting Leye Fonds, Kiwanis Club Dommelland en Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Gewijzigde tarieven
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot het museum als de dubbelexpositie "De Krant in Karikatuur ... Karikatuur in de Krant". In het Nederlands Steendrukmuseum maakt de bezoeker kennis met de vele facetten van het in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden vlakdrukproced dat bekend staat onder de naam steendruk of lithografie. Mondiaal gezien biedt het museum de bezoeker het meest complete overzicht van de geschiedenis van de steendruk en lithografie van vroeger tot nu. Adres: Carolus Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Entree (periode 28 september t/m 31 januari 2009): 4 t/m 14 jaar 4,50; 15 t/m 64 jaar, 5,50 en 65+ 5,00. Museumjaarkaart: 2,-. Voor meer info: zie www.steendrukmuseum.nl


Deel: ' Dubbel expositie satirische prenten Daumier en Marijn '
Lees ook