PERSBERICHT
Dubbele pech voor Van Kalmthout Racing
Zandvoort, 5 augustus 2001. Van Kalmthout Racing heeft een beduidend minder goed raceweekeinde achter de rug dan het team vooraf hoopte. Marijn van Kalmthout (Hoofddorp) werd het slachtoffer van een herstart en Xavier Maassen (Meerssen) kwam al tijdens de eerst bocht op ongelukkige wijze in aanraking met teamgenoot Bas Schothorst (Amsterdam). In de First Division, een apart klassement voor auto's van twee jaar en ouder, deed Van Kalmthout Racing coureur Jean-Pierre Verhoeven (Hoofddorp) betere zaken: gestart vanaf een tiende positie finishte hij uiteindelijk als vijfde in de First Division.

Voor Marijn van Kalmthout was het een teleurstellende afsluiting van het raceweekeinde. Immers, tijdens de kwalificatie had hij de snelste tijd weten te realiseren in de First Division van de Landis Formule Ford. "Ik heb goed de pest in, want als de safety car niet met zo'n slakkengang had gereden, dan was dit niet gebeurd," aldus de uiterst teleurgestelde Hoofddorpse teameigenaar. Tijdens de start kwam Van Kalmthout goed weg, maar zag zijn weg in de eerste de beste bocht geblokkeerd door een stilstaande voorganger. Als gevolg daarvan kreeg Van Kalmthout iemand achterop, waarvan de neus vanaf dat moment klemvast zat in de achterwielophanging van zijn Van Diemen 1999. "Ik merkte direct dat mijn ophanging krom was, maar naarmate de race vorderde kreeg ik er minder last van. Op het moment dat de safety car op de baan kwam, lag ik zelfs al op een vijfde plaats." Als gevolg van een onduidelijke herstart botste Van Kalmthout vervolgens met grote snelheid op voorganger Christiaan Jorissen, die plotseling hard moest remmen. "Een fractie van een seconde later vloog ik door de lucht en mijn landing betekende het onverbiddelijke einde van een race die aanvankelijk zo veelbelovend begon."

Van Kalmthout Racing coureur Bas Schothorst finishte met zijn Van Diemen 2001op een zesde plaats, twee posities beter dan zijn achtste trainingstijd. Eerder was de Amsterdammer in de eerste ronde al onfortuinlijk in aanraking gekomen met zijn teamgenoot Xavier Maassen, die daardoor zijn race moest staken. Na vele spannende gevechten geleverd te hebben wist Schothorst in de laatste ronde nog op spectaculaire wijze een plaats te winnen op KNAF Talent First coureur Ho-Pin Tung. Als het aan Xavier Maesen ligt, dan kan het Marlboro Masters weekeinde maar beter snel worden vergeten. Xavier: "De pech begon al tijdens de kwalificatie. Nog net op tijd ontdekte ik dat ik te weinig oliedruk had, zodat ik mijn auto zonder motorschade in de pits kon sturen. Mijn team wist het euvel in nog geen twintig minuten te verhelpen, maar ik had geen gelegenheid meer om een knappe tijd neer te zetten. Ik moest genoegen nemen met een magere 10e plaats," aldus de teleurgestelde coureur. Voor hem de duurde de race zelf nog geen ronde lang. Maar hij is vastbesloten om zich tijdens de eerstvolgende race op het Circuit van Zolder te revancheren.

First Division coureur Jean-Pierre Verhoeven daarentegen was wél tevreden met zijn resultaat. "Tijdens de vrije training werd duidelijk dat mijn motor niet fit genoeg meer was, waarop de monteurs besloten om mijn Swift 1999 van een verse krachtbron te voorzien. Daarmee reed ik naar de 10e trainingstijd in de First Division. Tijdens de race kwam ik erg goed weg en ook mijn auto bleek prima in orde te zijn. Uiteindelijk ben ik als vijfde in de First Division en veertiende overall geëindigd en daar ben ik verschrikkelijk trots op," aldus de blije Hoofddorper die in het dagelijks leven werkzaam is bij Landis, het bedrijf dat de Formule Ford klasse heeft geadopteerd.

Volgende race: 19 augustus 2001, Circuit van Zolder (B) Uitslag Landis Formule Ford, 5 augustus 2001, Circuit Park Zandvoort:
1. Stefan de Groot, 12 ronden in 25:53.550
2. Tristan te Pas op 0.112
3. Arie Luyendijk jr. op 2.676 4. 6. Bas Schothorst op 6.570

Tussenstand Nederlands Kampioenschap:

1. Stefan de Groot 86 pt

2. Tristan te Pas 72 pt

3. Ferdinand Kool 70 pt

4. Jaap van Lagen 67 pt

5. Xavier Maassen 48 pt

6. Bas Schothorst 47 pt

Tussenstand Benelux kampioenschap:

1. Stefan de Groot 86 pt

2. Jaap van Lagen 72 pt

3. Tristan te Pas 67 pt

4. Ferdinand Kool 65 pt

5. Bas Schothorst 48 pt

6. Xavier Maassen 36 pt

Uitslag First Division:

1. Olivier Muytjens (B), 12 ronden in 26:01.271
2. Jaap Hekker, op 0.703

3. Jan-Paul van Dongen op 1.291
4. André van Hoof (B) op 3.314
5. Jean-Pierre Verhoeven op 5.479

Tussenstand Nederlands kampioenschap First Division:
1. Marijn van Kalmthout 77 pt

2. Olivier Muytjens (B) 74 pt

3. Mark Nachtegeller 69 pt

4. Jan-Paul van Dongen 53 pt

5. Helmert-Jan van der Slik 52 pt

6. Jean-Pierre Verhoeven 46 ptTussenstand Benelux kampioenschap First Division:

1. Marijn van Kalmthout 90 pt

2. Mark Nachtegeller 67 pt

3. Olivier Muytjens 64 pt

4. Jan-Paul van Dongen 44 pt

5. Jean-Pierre Verhoeven 34 pt

Voor de redactie:
voor meer informatie: Marijn van Kalmthout, telefoon (06) 53 28 04 60

Deel: ' Dubbele pech voor Van Kalmthout Racing in Zandvoort '
Lees ook