Provincie Overijssel

Dubbeltententoonstelling 'Verbeelding' Nederlandse Kring van Beeldhouwers

Na een oproep aan alle leden van de vermaarde Nederlandse Kring van Beeldhouwers heeft de Hannema de Stuers Fundatie een dubbeltentoonstelling samengesteld in de tuin van kasteel Het Nijenhuis en in de Bergkerk in Deventer. De kunstwerken zijn geselecteerd uit inzendingen die binnenkwamen na een oproep om beelden te maken die een relatie hebben met de kunstcollectie van de Hannema-de Stuers Fundatie (HSF), het kasteel, de omringende tuin of het laatgotische kerkgebouw.

De ruim twintig kunstwerken hebben een divers en vaak verrassend karakter. In de bouwhuizen zijn werken tentoongesteld die medewerkers van de Provincie Overijssel kennen uit het bestuursgedeelte van het Provinciehuis. Tot 1 september is de tentoonstelling te bezichtigen op beide locaties.

In de kasteeltuin van het Overijsselse landgoed staan tien van de geselecteerde werken. Ze zijn gedurende de zomermaanden toegevoegd aan de buitensculpturen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw die sinds jaar en dag de landschappelijke en formele tuin van het kasteel sieren. De tijdelijke aanwinsten variëren van een bloementapijt in de tuin, als reactie op één van de kleurige kleden in het kasteel, tot een grote kei van graniet die verwijst naar de steentjes op de paden van Het Nijenhuis en de reeds aanwezige roodgranieten kop van Zadkine. De natuur krijgt concurrentie van een 'kunstbloem' die insecten aantrekt. En er is een geluidssculptuur die de hele dag door vogelgeluiden weergeeft, die normaal gesproken alleen bij het krieken van de dag zijn te horen.

De Bergkerk is onder meer voorzien van een traditioneel katholiek kerkmeubel in een ongebruikelijk materiaal: een biechthokje van K'nex. Een ander werk is een volumineuze vorm van Chinees rijstpapier, afgestemd op het licht en de ruimte van de kerk.

In aansluiting op de kunstwerken in de tuin wordt binnen in de bouwhuizen van kasteel Het Nijenhuis werk getoond uit de collectie moderne en hedendaagse kunst van de HSF, waarbij de nadruk ligt op hedendaagse beelden en moderne beeldhouwerstekeningen. Er zijn onder meer sculpturen te zien van Rädecker, Van Pallandt, Chadwick, Carasso, Dings, en De Reus en beeldhouwerstekeningen van Wezelaar, Van Pallandt en Carasso. Medewerkers van de provincie Overijssel zullen werken tegenkomen die ze kennen uit het bestuursgedeelte van het Provinciehuis, zoals 'Zonder titel' (de badkuip) van Van Lieshout en de Int. Fi$h handel van Servaas. Deze installaties vormen een speelse combinatie met oudere werken uit de collectie van de HSF. Het tonen en verzamelen van beeldhouwkunst uit diverse tijden en culturen was al een speerpunt voor Dirk Hannema (1895-1984), oprichter van het museum. Halverwege de vorige eeuw legde hij de basis voor de Stichting Beeldenroute Overijssel, om meer aandacht voor moderne sculptuur te genereren.

Tentoonstelling : Verbeelding

Locaties : Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer

Kasteel Het Nijenhuis, Heino|Wijhe

Periode : tm 1 september 2002

Openingstijden : di tm zo, 11.00-17.00 uur

Meer informatie : www.museumhsf.nl

Overijssel Buiten Eerste nummer over reconstructie in Twente en Salland

Abonnement Overijssels Overzicht?

Alles over de Habitat- en vogelrichtlijn

Nieuw in onze provinciale bibliotheek

© 26-06-2002 Provincie Overijssel

Deel: ' Dubbeltententoonstelling 'Verbeelding' Nederlandse Kring van Beeldho.. '
Lees ook