Ingezonden persbericht


Officieel persbericht: Duikers omsingeld door gigantische meervallen tijdens onderzoek

Twee duikers kregen de schrik van hun leven tijdens een onderzoek naar de veranderende visstand in de Maas. Zij zagen zich plotseling omsingeld door tientallen gigantische meervallen, waarvan sommige langer dan twee meter. Dit leverde behalve angstige momenten ook uniek videomateriaal op. Niet eerder zijn in Nederland zoveel grote meervallen tegelijk op beeld vastgelegd.

Na twee vruchteloze duiken, waarbij geen bijzondere vissoorten werden gevonden, was het raak. Danny Bok, werkzaam bij Sportvisserij Nederland, schrijft op Topvisser.nl: "Plotseling waren ze er. Tientallen, minimaal 30 meervallen van 1 tot 2 meter en sommige zelfs wel langer. We schrokken ons kapot. Pure adrenaline, mijn hart sloeg m'n borstkas uit. Ik heb op tientallen plaatsen gedoken, vaak ook met haaien, maar dit was veel beangstigender. Stofwolken, pikdonker. Tonnen staal boven je hoofd. Totale chaos. Niet prettig als je geen kieuwen hebt."

Meerval in opmars

Bok voerde de duik uit samen met zijn collega George Hampsink, in opdracht van Sportvisserij Nederland. Doel is om de veranderende visstand in Nederland beter in beeld te brengen. Behalve de barbeel en roofblei, is ook de meerval in opkomst, onder meer door de sterk verbeterde waterkwaliteit. Dit blijkt ook wel uit de tientallen meldingen van meervalvangsten die Sportvisserij Nederland van sportvissers krijgt. Maar niet eerder zagen onderzoekers in ons land zo'n hoge concentratie grote meervallen.

Terug het duister in

Hampsink had na deze confrontatie genoeg gezien. Zijn signaal 'duik afbreken en naar huis' liet niets te wensen over. Na een korte pauze besloot Bok alleen, gezekerd met een touw, terug te gaan om betere beelden te schieten. Tijdens deze duik verzamelde hij unieke onderwaterbeelden van de grootste roofvissen die Nederland kent. Deze staan op www.sportvisserijnederland.nl, het volledige verslag over deze unieke duik is te lezen op www.topvisser.nl.

Waardevol onderzoek

Sportvisserij Nederland brengt momenteel de meervalpopulatie in Nederland in kaart. Doel is om de meerval, een fantastische sportvis die nu nog beschermd is door de Flora en Faunawet, in de Visserijwet op te nemen. Hierdoor wordt het voor sportvissers mogelijk om de meerval gericht te bevissen. Uiteraard worden deze prachtige dieren na de vangst weer gezond en wel teruggezet in het water.

Deel: ' Duikers omsingeld door gigantische meervallen tijdens onderzoek '
Lees ook