Horses of the DutchDUINDIGT ANDERS: SAMENGESTELDE WEDSTRIJDEN WEDEROM EEN GROOT SUCCES!

Het afgelopen weekeinde was de renbaan Duindigt het centrum van de, inmiddels internationale, Samengestelde Wedstrijd (SGW) georganiseerd door de Landelijke Rijverenigingen de Blesruiters uit Stompwijk en de Koningin Emma uit Wassenaar.

De organisatie van deze SGW streeft ieder jaar naar een grotere perfectie en tegelijkertijd een groter evenement. Dit jaar kon, mede door de medewerking van de diverse terreineigenaren, voor het eerst weer een wedstrijd voor de zwaarste Z-klasse worden gerealiseerd. Deden vorig jaar enkele Belgische deelnemers mee, dit jaar kwamen zij in grotere getale en kwamen er ook een aantal deelnemers uit Duitsland aan de start. De SGW op en om de Renbaan Duindigt is in binnen- en buitenland een must geworden op de kalender! Voor de tweede keer werden hier ook om de kampioenschappen voor de provincies Zuid Holland en Noord Brabant (ZH/NBr) gestreden. Een groter compliment kan men aan de organisatie, die bestaat uit honderden vrijwilligers, niet geven. De deelnemers krijgen echter ook waar voor hun vertrouwen. De Cross Country voert door prachtige privé landgoederen en over de renbaan Duindigt, lokaties met allure dus. De parcoursbouwers Kees de Jong en Martin Spruijt staan voor een zwaar, maar eerlijk parcours met veel creatieve en prachtig gebouwde hindernissen, die schittenrend passen in de omgeving. De organisatie is modern en via email en internet konden de deelnemers alle details van de wedstrijd thuis alvast bekijken. De veterinaire keuring van alle deelnemende paarden en ponies was in de vertrouwde handen van de maatschap Vestjens Koster Booij uit Voorschoten, gelukkig hoefden zij naast de keuringen niet of nauwelijks in actie te komen. Verder waren er door de enorme sponsoring natuurlijk hele fraaie eerste prijzen, maar ook vele extra prijzen, zoals de Rabo Eventing Trophy en per rubriek een prijs voor het benaderen van de ideale crosstijd, te winnen. Vrijdagavond dreigden de weergoden nog roet in het eten van de organisatie te gooien; de enorme regen van die dag, 25-30 millimeter, leidde er toe dat het parcours voor de Z-klasse moest worden aangepast en in verband met de veiligheid werden enkele hindernissen uit de wedstrijd genomen. Het op vrijdagavond nog ingeschakelde Hoogheemraadschap zorgde ervoor dat het vele water in het parcours sneller afgevoerd kon worden. Zo lag het Cross Countryparcours er zaterdag toch nog goed bij en kon deze wedstrijd normaal doorgang vinden.
De eerste deelnemer en daarmee het evenement werd gestart door de, plaatsvervangend, Burgemeester van Wassenaar Van Dijk-Staats en Wethouder Van der Brugge van Leidschendam.
In de zwaarste Z-klasse werd tevens gestreden om de RABO Eventing Trophy, een wisselprijs, sinds vorig jaar beschikbaar gesteld door de Rabobank te Voorschoten. De prijs werd gewonnen door Liesbeth Muilenburg met haar paard Ivanhoe. Zij legde met een goede dressuurproef en een foutloos springparcours de basis voor haar overwinning. In de cross country bewees zij, door als enige combinatie foutloos te blijven, dat alleen zij de terechte winnaar was van deze Trofee!
Zij werd tevens kampioen van de provincies ZH/NBr. Jan Hoegen met Jimmy JG werd tweede, op de voet gevolgd door Patricia Smulders met Ires. In de klasse Z-ponies legde Suzan Smulders beslag op de eerste twee plaatsen met respectievelijk de ponies Lex Utopia S en Nejon Star. De klasse M-paarden tevens voor het kampioenschap voor ZH/NBr werd een overwinning voor Jan Groeneweg. In de tweede M-rubriek ging de overwinning naar Roger Böckman uit Duitsland met zijn paard Potzblitz. Deze ruiter startte tevens met twee paarden in de klasse Z en had dus een hele drukke, maar met deze overwinning wel succesvolle dag. De overwinning bij de M-ponies was voor Jiska Ros met haar zeer vlotte ponie LAmour. De basis voor haar overwinning legde zij echter in de dressuur; door een geweldig goede proef kon zij zich zelfs een weigering in de cross veroorloven! Kampioen van ZH/NBr werd Gemma Schoonderwoerd met Ferro. Als laatste kwamen de L-combinaties aan de start. In deze drukbezette rubrieken werd fel gestreden om de prijzen en waren de verschillen zeer klein. Bij de paarden gingen de overwinningen in de verschillende rubrieken achtereenvolgens naar Renate Bos Forlingieri met P&Ps Its, Tanja Willemsen met Mystery en Rogier van Eeden met Latijn. Deze Rogier van Eeden werd tevens kampioen ZH/NBr. Voor de organiserende vereniging Koningin Emma kwam, buiten mededinging, springinstructeur Jeroen Heijmans met Liandra, het paard van parcoursbouwer Kees de Jong, aan de start. Voor hem een hele andere tak van sport, maar hij bleek een groot talent! Hij crosste foutloos en snel en had met zijn foutloze rit in de springring zeker om de overwinning mee kunnen strijden, proficiat Jeroen en natuurlijk Liandra! Bij de L-ponies was Carolien Munsters met Naomi de concurrentie te snel af. Het kampioenschap ZH/NBr ging naar Gerdie Molenaar met Allan.
De zondag stond zoals gebruikelijk in het teken van de beginnende SGW-ruiters, met een B-wedstrijd en een Oefencross, en de Oefenmarathon voor de menners. Vele wandelaars hebben die dag genoten van de prachtige wandelingen door de landgoederen, terwijl zij tegelijktijd de diverse trajecten van de marathon voor de menners volgden. Ook hier veel strijd in de bossen, parken en natuurlijk op de Renbaan Duindigt. Ook voor de B-klasse was er een kampioenschap voor de ZH/NBr te behalen. Deze prijs bleef binnen één van de organiserende verenigingen en werd behaald door Wousje Bos met haar paard Mandaat van de Koningin Emma. Zeer verdiend, want naast haar activiteiten als ruiter en deelnemer is zij tevens penningmeester van haar vereniging en tijdens de SGW het gehele weekend aanspreekpunt voor bijna alles en iedereen!©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer

Deel: ' Duindigt Anders samengestelde wedstrijden succes '


Lees ook