---

Ministerie van Defensie---

Foto: Luitenant-generaal Urlings (Peter Wiezoreck)

Duits-Nederlands Legerkorps krijgt "High Readiness Forces" status

19-06-2002

Het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps heeft met ingang van vandaag (19 juni) de status "High Readiness Forces Land Headquarters" gekregen. Deze status geeft aan dat het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse Legerkorps in staat is binnen twintig dagen, zowel binnen als buiten het NAVO verdragsgebied, leiding te geven aan een multinationale troepenmacht. Inzet is mogelijk binnen het gehele geweldsspectrum. De commandant van het Duits-Nederlandse Legerkorps, luitenant-generaal Marcel Urlings meldde de operationele gereedheid als "High Readiness Forces Land Headquarters" vandaag aan minister Frank de Grave van Defensie en diens Duitse collega minister Rudolf Sharping tijdens een bijeenkomst in Fassberg (Duitsland).

Als "High Readiness Forces Land Headquarters" is het Duits-Nederlandse Legerkorps binnen twintig tot dertig dagen inzetbaar voor (vredes)missies van de NAVO en de Europese Unie. In die periode moet het hoofdkwartier zich voorbereiden op de missie en verplaatsingsgereed zijn. Binnenkort zal de NAVO over minstens drie "High Readiness Forces Headquarters" beschikken. Om dit predikaat te krijgen moet een hoofdkwartier aan een aantal strenge eisen van de NAVO voldoen. Op basis van een aantal evaluaties wordt deze status uiteindelijk toegekend. Het Duits-Nederlandse Legerkorps is in januari 2001 begonnen met de transformatie tot "High Readiness Forces Headquarters".

Het Duits-Nederlandse legerkorps werd in 1995 opgericht en maakt deel uit van de Main Defense Forces van de NAVO en kan worden ingezet ter verdediging van het NAVO-grondgebied, tijdens crisisbeheersings- en vredesoperaties en voor humanitaire/VN-opdrachten. Sinds maart 2000 staat het korps onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Urlings.

Zoekwoorden:

Deel: ' Duits-Nederlands Legerkorps krijgt 'High Readiness Forces' status '
Lees ook