GERLING NCM

Duitsland balanceert op rand recessie

Crisis bedreigt Nederlandse exporteurs

Amsterdam, 6 maart 2003 - Europa's grootste motor staat zo goed als stil. GERLING NCM ziet zich genoodzaakt haar klanten voor risicovolle handel met Duitse partijen te beschermen. Veel openstaande limieten worden opnieuw beoordeeld. De maatregel raakt een substantieel aantal van de Nederlandse klanten die zakendoen met Duitsland. Zij kunnen de komende tijd geconfronteerd worden met verlaging of intrekking van limieten op Duitse handelspartners.

In 2002 bereikte het aantal faillissementen in Duitsland een historisch hoogtepunt van 38.000 bedrijven. Met daarnaast een economisch groeipercentage van 0,2% gaat 2002 voor Duitsland als een dramatisch jaar de boeken in. In het laatste kwartaal viel het groeipercentage zelfs terug tot 0. De verwachting is dat de faillissementstrend zich in 2003 doorzet en ongeveer 200 organisaties per werkdag over de kop gaan. Dat deze ontwikkeling juist nu begint te escaleren heeft onder meer te maken met de inflexibiliteit van de arbeidsmarkt.

10)'Door een schadequote van bijna 80% in samenhang met de geschetste economische ontwikkeling hebben wij besloten alle openstaande kredietlimieten op Duitsland te herbeoordelen en waar nodig in te trekken. Een maatregel als deze is nooit leuk. In de eerste plaats zien wij het als onze taak klanten te faciliteren in het zakendoen. Wij denken nu echter onze klanten te moeten behoeden voor onnodige financiële schade', aldus commercieel directeur Maurice Doppert.

26,7% van het totale Nederlandse exportboek vindt jaarlijks zijn weg naar ons buurland. Als GERLING NCM geen maatregelen neemt wordt de Nederlandse export hard geraakt door deze ontwikkelingen. Duitse ondernemers zijn niet verplicht jaarcijfers te publiceren en staan doorgaans ook niet te springen om kredietverzekeraars en leveranciers inzage in hun balans te geven. Dit compliceert de handel met onze oosterburen verder.

Deel: ' Duitsland balanceert op rand recessie '
Lees ook