Duizenden woningen in de stille verkoop


Plezierige meerwaarde 25% meer opdrachten

Panningen, 20150720 -- Momenteel staan er op Funda 238.280 huizen te koop. Niet alle woningen staan op Funda. Duizenden woningen, vooral in het hoger marktsegment, staan er niet op. Dat is een voorzichtige schatting als er vanuit wordt gegaan dat 5% niet op Funda staat. In Nederland zijn er zo’n 200 makelaars die woningen in de stille verkoop hebben. Gebleken is dat vooral de lokale makelaar deze woningen in portefeuille heeft.

Betekenis stille verkoop.
De naam zegt het al, de verkoop van de woning wordt niet aan de grote klok gehangen. Dus geen advertenties of een te koop bord in de tuin. Ook staat de woning niet op Funda. De woning krijgt bij stille verkoop alleen een omschrijving op de website van de makelaar zonder foto’s en zonder adres. Een sfeerfoto van de woning of omgeving is wel mogelijk. Daardoor is de woning niet herkenbaar. Maar de omschrijving van de woning geeft wel een indruk wat men kan verwachten. Alleen een potentiële koper, die daadwerkelijk interesse heeft, ontvangt in overleg met de verkoper meer informatie van de makelaar.

Verkopers.
Verkopers hebben verschillende redenen voor een stille verkoop. Zo vindt niet iedereen het prettig om de woning ‘te koop’ te hebben staan. Mogelijk wil men alleen onder bepaalde voorwaarden verkopen. Verder kan het zijn dat een verkoper de woning op lange(re) termijn aanbiedt en de mogelijkheden voor verkoop wil verkennen zonder dat het huis openbaar te koop staat. Of om privacy- en veiligheidsredenen wil men geen foto’s op internet. Daarnaast zien anderen niet dat de woning te koop staat en hoe lang.

Internet
Waarom nu toch op internet. Verkopers die hun woning in stille verkoop hebben gegeven, willen natuurlijk wel hun woning verkopen.  De plaatselijke makelaar kent de lokale markt als geen ander. Vaak weet hij of zij al in een vroeg stadium dat er mensen zijn die een woning willen kopen. De makelaar heeft wel de woning in de portefeuille en heeft ook verkoopinformatie beschikbaar, maar biedt de woning bewust niet aan op Funda en plaatst ook geen bord in de tuin. Wel wordt de woning geplaatst op de eigen site van de makelaar, waarbij het onder de aandacht komt van de mensen uit de regio. Om nu de woning ook landelijk  onder de aandacht te brengen, is door Makelaars Stille Verkoop de site stilleverkoop.nl ontwikkeld. Mensen die hun woning in de stille verkoop hebben, kunnen vanaf nu dus ook gebruik maken van deze site, die tot doel heeft het landelijk aanbod van woningen in de stille verkoop te tonen.

Meer koop- en verkoop opdrachten
Doordat ze hun droomhuis niet kunnen vinden op Funda zorgt de site Stilleverkoop.nl inmiddels voor bijna 25 % meer zoekopdrachten. Aan de hand van deze opdrachten, die vaak resulteren in een aankoop, gaan de makelaars binnen hun netwerk op zoek naar de gewenste woning. En in geval een makelaar geen geschikte woning kan vinden in zijn eigen portefeuille, gaat hij actief op zoek naar een andere woning. In principe is elk huis te koop, ten minste als er een goede prijs voor wordt geboden. “Want als het geluk voorbijkomt moet de deur natuurlijk wel openstaan”, aldus mr. Foppe ten Broek van Makelaars Stille Verkoop. Hij vindt overigens het persoonlijk contact, waarbij de makelaar zijn kennis en kunde van de markt in de praktijk kan laten zien een plezierige meerwaarde voor zijn vak als makelaar.

Deel: ' Duizenden woningen in de stille verkoop '
Lees ook