Duizendste deelnemer in 1999 meldt zich aan voor European Scholar Program

Schiphol-Rijk/Brussel, 18 juni 1999 - Microsoft heeft voor het European Scholar Program (ESP), onderdeel van het uitgebreidere Skills 2000-programma, deze week de duizendste deelnemer van dit jaar uit de Benelux kunnen inschrijven. Met het European Scholar Program levert Microsoft een bijdrage aan de strijd tegen de werkloosheid, waarbij tegelijkertijd een groot aantal nieuwe ICT-specialisten wordt opgeleid. Microsoft ESP-initiatieven lopen momenteel in elf Europese landen en in de VS heeft Microsoft een vergelijkbaar programma opgezet.

In het kader van deze acties stelt Microsoft tegen aanzienlijke kortingen cursusmateriaal en examenvouchers ter beschikking aan studenten, waarbij nauw wordt samengewerkt met de Microsoft trainingspartners (CTECs) en regionale arbeidsbureaus. Inmiddels hebben vrijwel alle werkzoekenden die zijn opgeleid tot MCP een baan gevonden, veelal als helpdeskmedewerker, systeembeheerder of netwerkbeheerder. Het ESP-programma zal in het jaar 2000 worden voortgezet.

In Nederland zijn dit jaar 875 en in België 130 werkzoekenden opgeleid en gecertificeerd tot Microsoft Certified Professional (MCP) of zelfs tot Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE). Een extra doelgroep binnen het ESP-programma zijn de partners van Microsoft, die de mogelijkheid hebben om nieuwe medewerkers die nog geen ICT-ervaring hebben, te laten meelopen in het opleidingstraject.

De duizendste deelnemer aan het ESP-programma, Vinod Sardjou, is 15 juni gestart met een opleiding tot Helpdesk-medewerker bij Microsoft CTEC Computerij Onderwijs. Vinod Sardjou was op zoek naar een baan en kwam via een familielid, een systeembeheerder, in aanraking met het programma ESP. "Hij wees me op de mogelijkheden van de opleiding, waarna ik enthousiast raakte. Ik vind het een uitstekend programma, omdat je veel steun krijgt, ook met het vinden van een stage. Ik ben ervan overtuigd met dit diploma op zak een leuke baan te kunnen vinden."

Microsoft's trainingspartners, de Microsoft Certified Technical Education Centers (Microsoft CTEC's), spelen een belangrijke rol in het European Scholar Program. Een aantal Microsoft CTEC's in de Benelux is daarom actief betrokken bij ESP. De opleidingen duren twee tot drie maanden en omvatten over het algemeen een basisstudie van Networking Essentials, een implementatie- en beheerscursus voor Microsoft Windows NT, gevolgd door een optioneel gedeelte over Microsoft SQL Server, Microsoft Exchange Server of Microsoft Internet Information Server. Na het succesvol afleggen van de bijhorende examens ontvangen de kandidaten het certificaat van Microsoft Certified Professional of Microsoft Certified Systems Engineer.

In België zijn drie CTEC's betrokken bij het ESP programma: Azlan, FleXcom en Siemens Nixdorf. In Nederland zijn dat Azlan (Centrum voor werkgelegenheids vraagstukken), Cap Gemini, Computerij Onderwijs, Info Support, SPC Training, Syntegra Groep, Triple-P IT, Tulip Computers en TWICE-IT.
Volgens een onderzoek dat International Data Corporation (IDC) op 22 september 1998 publiceerde zal er in de informatie- en communicatie-sector in Europa in het jaar 2002 een tekort zijn van ruim 1,6 miljoen informatici. Naar schatting van Microsoft staan er op dit moment wereldwijd 41.000 vacatures open bij Microsoft Certified Solution Partners. De belangrijkste reden voor dit tekort is dat er te weinig mensen afstuderen met de juiste ICT-vaardigheden. Dat geldt niet alleen voor de Verenigde Staten, maar zeker ook voor de Benelux, waar overheidsdiensten, werkgeversorganisaties en onderzoeksinstellingen de laatste jaren kampen met een groeiend tekort aan goed opgeleide informatici.

Uit intern onderzoek uit 1998 van Microsoft Benelux blijkt dat er in de Benelux rond het jaar 2000 meer dan 35.000 ICT-vacatures zullen bestaan, die moeilijk of niet zijn in te vullen. Van deze vacatures is de helft direct terug te voeren op kennis van Microsoft-producten en -technologieën.

Microsoft
Sinds de oprichting in 1975 heeft Microsoft zich ten doel gesteld om voor de PC software te creëren die mensen waardevolle mogelijkheden biedt, zowel thuis als op het werk en op school. Microsoft's visie 'een computer op ieder bureau en in ieder huis', is nu geïntegreerd met Internet, hetgeen het bereik van de PC en haar gebruikers verruimt. Als 's werelds grootste softwareleverancier levert het bedrijf innovatieve producten die doorlopend worden afgestemd op de behoeften van de klant. Het productaanbod omvat besturingssystemen, server-applicaties, applicaties voor zakelijk en privé-gebruik en tools voor het ontwikkelen van bedrijfsbrede zakelijke en Internet-applicaties. Microsoft biedt tevens online diensten, geeft personal computerboeken uit en levert hardware, waaronder toetsenborden en muizen. De producten van Microsoft zijn geschikt voor vrijwel alle PC's, beschikbaar in meer dan dertig talen en worden in meer dan vijftig landen verkocht.

Deel: ' Duizendste deelnemer Microsofts European Scholar Program '
Lees ook