Ingezonden persbericht


17 november 2011

Duizendste niersteenvergruizing in Meander Medisch Centrum

In Meander Medisch Centrum op locatie Amersfoort Lichtenberg is voor de duizendste keer een niersteenvergruizing uitgevoerd. In januari 2009 werd de ultramoderne niersteenvergruizer voor het eerst gebruikt. De resultaten met de niersteenvergruizer zijn fantastisch.

Iedereen, kind of volwassene, met last van nierstenen of stenen in de urineleider kan binnen 48 uur behandeld worden in Meander Medisch Centrum. Dat gebeurt op de functieafdeling Urologie onder verantwoordelijkheid van de uroloog.

Snel van de pijn af
Paul Dom, uroloog: "Patiënten met nierstenen hebben vaak heftige pijn in de lendenstreek en onderbuik. Het is fijn dat wij patiënten binnen 48 uur kunnen helpen. Wij behandelen de patiënt met onze niersteenvergruizer waardoor een operatie in de meeste gevallen niet nodig is. Onze moderne vaste vergruizer kan de niersteen vaak sneller vergruizen dan een mobiele niersteenvergruizer. Dat betekent dat wij ook patiënten helpen uit andere ziekenhuizen. Vergruizen heeft grote voordelen voor patiënten. Het is veel minder belastend dan opereren. En aan vergruizen houd je ook geen wond over. Na de behandeling loopt de patiënt zo de deur weer uit."

Schokgolven
Gert Jan Dijkman, gespecialiseerd urologieverpleegkundige: "De patiënt ligt op de behandeltafel. Met behulp van röntgenstraling wordt de plaats van de steen bepaald. Daarna wordt de steen vergruisd door middel van schokgolven. Je hoort iedere tel een luide tik; de steen wordt als het ware stuk geschoten. Patiënten krijgen van te voren pijnstilling. Gemiddeld zijn één tot twee behandelingen genoeg om de stenen zo te vergruizen dat ze uitgeplast kunnen worden. Als patiënten veel drinken en onze dieetadviezen opvolgen kan in veel gevallen een nieuwe niersteen voorkomen worden."

Quote patiënt
Mevrouw Van der Wal uit Bunschoten, zojuist behandeld met de niersteenvergruizer: "Geweldig dat dit kan. Dat je niet opgenomen hoeft te worden, niet geopereerd hoeft te worden, geen wond overhoudt en geen narcose nodig hebt. Thuis neem je een pijnstiller. Dan ga je naar het ziekenhuis. Ze stellen je gerust en leggen je goed uit wat er gaat gebeuren. Prima."

Deel: ' Duizendste niersteenvergruizing in Meander Medisch Centrum '
Lees ook