Duurste postzegel onder de hamer


Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling veilt Oost-Afrikaanse plakker van € 150.000

WEESP, 20131024 -- Aanstaande donderdag 31 oktober wordt de duurste postzegel ooit in Nederland geveild. Het gaat om een postzegel uit 1925 met een nominale waarde van £ 100. De cataloguswaarde van de postzegel uit Kenia-Uganda, ten tijde van Koning George de Vijfde van Brittannië, bedraagt zo’n € 150.000. In tegenstelling tot de waarde van West Europese zegels, is er een opvallende prijsstijging van postzegels uit de Engelse koloniën waar te nemen. Vooral Chinezen zien in (Britse) postzegels een goede belegging. Voor alle zegels van voor 1940 – en dan vooral de klassiekers van voor 1900 – neemt de cataloguswaarde jaarlijks toe

De waarde van een postzegel wordt mede bepaald door de zeldzaamheid en het aantal bekende nog gave exemplaren op de wereld. Hoe minder en ouder, hoe waardevoller. Deze Oost Afrikaanse plakker is bijzonder omdat het een postfris exemplaar betreft met de enorme nominale waarde van £ 100; indertijd een fortuin. Er zijn er slechts enkele van gedrukt en slechts vier ongestempelde en gave exemplaren in musea en private collecties bekend.

[Postzegel 1925 - Kenia-Uganda 100 pond]


Waardevolle vergrijzing
Postzegelverzamelaars vergrijzen en de waarde van vele verzamelingen moderne postzegels laten een dalende tendens zien. Maar daar waar moderne zegels steeds minder waard worden, nemen de oudere postzegels van voor 1940 in waarde toe. In deze categorie zijn de klassieke zegels van voor 1900 de meest begeerde beleggingsobjecten. In de afgelopen maand is de cataloguswaarde van de hier betreffende postzegel uit Kenia-Uganda met ruim € 10.000 toegenomen tot € 150.000.

Koning George V
Op de betreffende zegel van Kenia-Uganda uit 1925 staat het portret van Koning George de vijfde, koloniaal heerser van Oost Afrika in die periode. De zegel wordt ter veiling aangeboden door de erven van postzegelverzamelaar Aat de Peijper en maakt onderdeel uit van zijn bijzondere collectie postzegels met een grootte van een klein tennisveld (165m2) aan gevulde postzegelbladen. De collectie van Aat de Peijper bestaat uit zegels van onder andere de Overzeese gebieden – Curaçao, Suriname en Nederlands Indië – maar voornamelijk zegels van de voormalig Britse koloniën.

Over de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling B.V.
De Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling B.V. is opgericht in 1942. Toen in 1980 ook begonnen werd met het veilen van munten is de NPV uitgegroeid tot een internationaal veilinghuis. Specialisten bij de NPV hebben ervaring op het gebied van postzegels, posthistorie en numismatiek en beschikken over een uitgebreide collectie numismatieke en filatelistische naslagwerken. Jaarlijks houdt de NVPH vier veilingen.


Deel: ' Duurste postzegel onder de hamer '
Lees ook