Duurzaamheidsfabriek wint Prijs Beste Duurzaamheidsplan van Nederland


DORDRECHT, 20111220 -- De door architectenbureau RAU ontworpen Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht heeft de prijs voor het ‘Beste duurzaamheidsplan’ van Nederland gewonnen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Financieele Dagblad schreven een landelijke prijsvraag uit voor duurzaamheidsprojecten die in uitvoer zijn of gaan. Herman Wijffels reikte als voorzitter van de jury de prijs uit. Er werden ook prijzen uitgereikt in de categorieën ‘Beste gerealiseerde duurzaamheidsproject’ – winnaar gemeente Beesel – en ‘Beste gemeentelijk duurzaamheidsbeleid’ – winnaar gemeente Assen.

De Duurzaamheidsfabriek is een creatieve broeiplaats voor duurzaamheid waar bedrijven en leerlingen samen op zoek gaan naar nieuwe, technologische oplossingen. Labs en werkplaatsen bieden ruimte voor praktijklessen. Daarnaast zullen bedrijven als HVC, Priva en Xcalibur en de Energiecoöperatie Dordrecht er een deel van hun bedrijfsactiviteiten huisvesten.

Studenten van VMBO, MBO én nascholende werknemers zullen er samen bezig zijn met duurzaamheid. In de toekomst zullen ook andere onderwijstypen als HAVO, VWO en HBO participeren.

Niet alleen de activiteiten in het gebouw zijn op duurzaamheid gericht, ook het gebouw zelf is zeer duurzaam. Het gebouw is duurzaam door het gebruikte materiaal, de energievoorziening, de natuurlijke ventilatie en de mogelijkheden tot hergebruik in de toekomst. Het gebouw zelf is ook leerobject. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om krachtstroom te genereren met biomassa in plaats van op traditionele wijze. De gevel en het dak zijn voorbereid op duurzame projectopstellingen.

De Dordtse wethouder Harry Wagemakers (duurzaamheid) is heel enthousiast over de prijs: “Ik ben buitengewoon trots! De Duurzaamheidsfabriek verbindt op unieke wijze twee speerpunten van het Dordtse college: duurzaamheid en arbeidsmarktbeleid. Want in de Duurzaamheidsfabriek kunnen bedrijven innovaties en nieuwe producten uitproberen, maar ze komen er ook vroegtijdig in contact met potentieel, goed gekwalificeerd personeel. Zo geeft de Duurzaamheidsfabriek straks niet alleen een enorme impuls aan de verduurzaming van Dordrecht, maar levert het ook een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het tekort aan geschoolde technici. En daarbij is duurzame techniek steeds het uitgangspunt.”

De Duurzaamheidsfabriek wordt gerealiseerd door de Coöperatie Leerpark van de gemeente Dordrecht en het Da Vinci College. De inhoudelijke programmering wordt gefinancierd met investeringen van bedrijven en onderwijsinstellingen. Tevens is de Duurzaamheidsfabriek aangewezen als een van de icoonprojecten van Stichting Urgenda.

Een impressie van het project is te zien op de website van RAU: https://rau.eu/2011/12/duurzaamheidsfabriek-wint-prijs-%E2%80%98beste-duurzaamheidsplan%E2%80%99-van-nederland/


Deel: ' Duurzaamheidsfabriek wint Prijs Beste Duurzaamheidsplan van Nederland '
Lees ook