o.99-209
PERSBERICHT

Dwaze moeders krijgen UNESC0-prijs voor vredeseducatie

Den Haag/Parijs, 6 oktober 1999

De UNESCO-prijs voor Vredeseducatie 1999 gaat dit jaar naar de Argentijnse Vereniging van de Moeders van de Plaza de Mayo, de "Dwaze Moeders". UNESCO-baas Federico Mayor maakte dat vanmiddag bekend. De toekenning volgde na een unanieme voordracht van een internationale jury die de afgelopen dagen in Parijs bijeen was.

De Vereniging van de Moeders van de Plaza de Mayo is in 1977 opgericht door een groep van 14 vrouwen die eisten dat de militaire dictatuur hen informatie verstrekte over het lot van hun vermiste kinderen. Na het herstel van de democratie in Argentinië zijn de "Dwaze Moeders" doorgegaan met hun wekelijkse bijeenkomsten op het Plaza de Mayo in Buenos Aires om een einde te maken aan de onschendbaarheid van de militairen die er verantwoordelijk voor zijn dat zo'n 30.000 mensen tijdens de militaire junta zijn vermist of vermoord.

De Moeders van de Plaza de Mayo vechten samen met studenten en onderwijzers en andere groepen voor menselijke waardigheid en vrede in Argentinië. Ze werken nauw samen met Spaanse advocaten in de juridische acties inzake de misdaden tegen de menselijkheid die in Argentinië en Chile zijn begaan. Om hun boodschap over het belang van de mensenrechten te verspreiden openden de Moeders eerder dit jaar een boekwinkel en een literair café.

De UNESCO-prijs voor Vredeseducatie is in 1980 ingesteld met een gift van de Japanse Scheepsbouwindustrie en beloont acties die zijn gericht op het mobiliseren van de publieke opinie ten gunste van de vrede. De prijs omvat een geldbedrag van US$25,000. De uitreiking van de Prijs voor 1999 vindt op 13 december in Parijs plaats.

Dit bericht bereikt u via

Rolf Wijnstra
Information Officer
Netherlands National Commission for UNESCO
P.O. Box 29777
NL-2502 LT The Hague
The Netherlands
T. +31 70 4260267
F. +31 70 4260359
E. wijnstra@nuffic.nl

Deel: ' Dwaze moeders krijgen UNESC0-prijs voor vredeseducatie '
Lees ook