Écht middeleeuws eten en vermaak


Een tuinfeest middeleeuwse stijl bij kasteel Dever in Lisse.

LISSE, Zuid-Holland, 20170905 -- Op 23 September organiseert “Eetvermaeck” een middeleeuwse feestavond in de tuin van kasteel Huys Dever in Lisse. Aan de voet van de 14e eeuwse woontoren van Dever verrijzen middeleeuwse linnen tenten en baldakijnen. Tussen 17:30 en 22:00 uur ontrolt zich dan een avond vol middeleeuwse gerechten, dranken, muziek en verhalen.

De gasten zitten onder de baldakijnen, aan lange tafels die met linnen gedekt zijn en krijgen een middeleeuwse proeverij van rond de 20 gerechten geserveerd.  Het servies waarin de gerechten worden geserveerd is handgemaakt naar middeleeuws voorbeeld. Zo niet de borden, die zijn, naar goed gebruik uit die tijd, van brood!

Veel van de gerechten komen rechtstreeks uit middeleeuwse kookmanuscripten.  De koks Martijn Voskes en Eszter Hendriksen kruipen in de huid van de middeleeuwse chef en creëren ook eigen gerechten in de geest van toen. Er wordt op houtskool gekookt in de veldkeuken en in de originele 14e eeuwse oven van het kasteel worden de broden en pasteien gebakken.

  Geen middeleeuws feestmaal zonder muziek!

  Vanaf de start van de ontwikkeling van Eetvermaeck, begin dit jaar, is muziekgroep Carole et Brullare betrokken bij dit project. De leden van Carole zijn professionele musici met een voorliefde voor de middeleeuwse muziek.  Zij spelen middeleeuws repertoire van ongeveer de tiende tot aan de vijftiende eeuw.   Van viking melodieën uit IJsland, via sacrale 13e eeuwse muziek uit Spanje tot een Duits drinklied of opzwepende dansmuziek.

Bastiaan de Zwitser vertelt verhalen uit de middeleeuwen, en die kunnen behoorlijk schuin zijn want men was niet preuts in die tijd!  Hij geeft ook uitleg over de middeleeuwse tafelgebruiken. Wie bij de middeleeuwen denkt aan ongemanierd brassen en zuipen heeft het mis.  Lieden van stand, “nette mensen”, lieten graag zien dat ze wisten hoe het hoort en wat ze zich konden veroorloven. Dus vele gerechten, veel dure specerijen, geen boeren of winden en netjes handen wassen!

Oprichter en eigenaar van Eetvermaeck Martijn Voskes wil graag een kloppend beeld geven van de middeleeuwse dis in smaak en aankleding.  Hij wil bovendien laten zien dat de moderne mens er minstens zo’n leuke avond aan heeft, als zijn middeleeuwse voorvader dat had. 

Eetvermaeck is een nieuw initiatief dat sinds het begin van dit jaar wordt ontwikkeld. Het gaat zich onder andere richten op middeleeuwse catering op locatie. Volgend jaar, tussen Mei en september, wil Eetvermaeck meerdere middeleeuwse feestavonden organiseren op het terrein van kasteel Huys Dever in Lisse.

Voor meer informatie: www.middeleeuwseten.nl


Deel: ' Écht middeleeuws eten en vermaak bij kasteel Dever in Lisse '
Lees ook