Ingezonden persbericht


Centrum voor wadden en Noordzee, Texel

PERSBERICHT

Texel, 10 maart 2003

EcoMare haalt levende bruinvis op

Vanmorgen meldde Rob de Vries van bollenbedrijf P. van Groningen dat er een levende bruinvis was gestrand bij Ceres op Texel. EcoMare heeft het dier opgehaald en naar Enkhuizen gebracht, waar medewerkers van Dolfinarium Harderwijk het dier over namen.

Het is een vrouwtje bruinvis van ongeveer twee jaar oud. Het dier zag er op het oog goed uit, maar zal door Dolfinarium nader worden onderzocht. Het is het eerste vrouwtje bruinvis dat dit jaar door Dolfinarium wordt opgevangen. Het dier wordt na de opvangperiode weer uitgezet in open water.

Per jaar spoelen er op Texel ongeveer 8 dode bruinvissen aan. De laatste keer dat het een levend exemplaar betrof is vierenhalf jaar geleden. De bruinvis is de kleinste walvisachtige van de Noordzee, waar tussen de 267.000 en 465.000 bruinvissen leven. De soort is sinds de jaren '60 van de vorige eeuw zeldzaam in de Nederlandse wateren. Tegenwoordig worden ze echter weer steeds vaker gezien vanaf het strand en ook in het Marsdiep.

Een volwassen mannelijke bruinvis wordt ruim 1,5 meter lang en weegt zo'n 45 kilo. Vrouwtjes worden vaak groter: tot 1,8 meter en wegen dan ongeveer 60 kilo. Bruinvissen hebben een vrij stompe kop, heel anders dan de spitse snuit van een dolfijn. De dieren zijn van boven donkergrijs en van onderen wit. De borstvinnen zijn zwart en er loopt een donkere streep van de mondhoek naar de flippers. De kleine rugvin is min of meer driehoekig. Van een zwemmende bruinvis ziet men meestal niet meer dan het bovenste deel van de rug met de rugvin, als het dier even bovenkomt om te ademen. Bruinvissen springen bijna nooit boven het water uit in tegenstelling tot de meeste dolfijnen. Daardoor, en doordat ze zo klein zijn, valt het niet mee om bruinvissen op zee waar te nemen, zeker niet bij flinke golfslag.

Het voedsel van de volwassen bruinvis bestaat uit allerlei soorten vis. In het Nederlandse deel van de Noordzee zijn dat vooral kleine bodemvissen, haring, inktvis, wijting en kabeljauw. Dagelijks eten bruinvissen ongeveer 5 kilogram vis. De bruinvis is evenals de andere walvisachtigen die in de Noordzee voorkomen, beschermd volgens de Natuurbeschermingswet. Hij staat op de Rode Lijst van bedreigde zoogdiersoorten.


---

Nadere informatie: EcoMare, Renée Smal, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel tel 0222-317741, fax 0222-317744, marketing&pr@ecomare.nl, www.ecomare.nl

<>

Deel: ' EcoMare haalt levende bruinvis op '
Lees ook