Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 11 november 2005

Nieuw gezelschap brengt operette in nieuwe stijl

EDDY HABBEMA ARTISTIEK LEIDER NEDERLANDS OPERETTE THEATER

Na vele jaren van relatieve 'operette-stilte' in Nederland is het Nederlands Operette Theater (NOT) opgericht om operette opnieuw aan het grote publiek te presenteren. Dit nieuwe gezelschap heeft als doel professionele operette in de Nederlandse theaters te herintroduceren. Regisseur Eddy Habbema is aangetrokken als artistiek leider van het nieuwe initiatief. De eerste productie van het NOT gaat in oktober 2006 in première. De casting voor de eerste productie is momenteel in volle gang. Het NOT wordt gesteund door het Fonds voor Podiumkunsten.

Het Nederlandse Operette Theater baseert haar vormgeving en speelstijl op de ontwikkeling van de Nederlandse Podiumkunsten - met nadruk op het genre musical - van de afgelopen vijftien jaar. Het NOT gaat jaarlijks één operetteproductie uitbrengen, met een looptijd van vier maanden. Ieder seizoen worden negentig voorstellingen gespeeld tijdens een tournee langs alle grote Nederlandse en Vlaamse theaters. De tournee gaat steeds van start in Schouwburg Het Park in Hoorn, dat het NOT heeft aangeboden als 'thuistheater' te functioneren.

Het NOT kiest voor het benadrukken van de theatrale aspecten van de operette. De operettes worden bewerkt tot een Nederlandstalige versie. Er wordt gebruik gemaakt van een subtiele geluidsversterking. Samen met een klein en flexibel orkest draagt dit bij aan de helderheid en verstaanbaarheid van de voorstelling. Changementen en scènewisselingen vinden plaats met open doek en worden ingebed in de handeling.

Bij de casting wordt gezocht naar zangers en zangeressen uit de klassieke richting die in staat zijn dictie - en vooral ook hun spel - aan te passen aan de nieuwe benadering van operette. Ook uitvoerenden uit de lichte muziek en de musical met voldoende kwaliteiten om aan de vocale eisen van het operetterepertoire te voldoen, worden gecast.

Voor het creatieve team doet het NOT de komende jaren een beroep op professionals die zowel op het gebied van toneel, opera, musical als cabaret hun sporen hebben verdiend. Het NOT wil met deze kruisbestuiving operette opnieuw toegankelijk maken voor een breed publiek. Om hernieuwde interesse voor het operetterepertoire te creëren wil het NOT actief samenwerken met conservatoria en professionele muziekopleidingen.

De staf van het NOT bestaat uit Eddy Habbema (artistieke leiding), Matthijs Bongertman (zakelijke leiding), Robert Jan Kamer (muzikale leiding) en Rein Kolpa (educatie). Voor productie en verkoop van de voorstellingen wordt samengewerkt met Impresariaat Jacques Senf & Partners. De Raad van Toezicht van de Stichting Nederlands Operette Theater wordt gevormd door Paul van Vliet, Cox Habbema, Rob Wiegman, Menso Carpentier Alting en Herman Bunjes.

----------

Deel: ' Eddy habbema artistiek leider nederlands operette theater '


Lees ook