Eddy Zoëy presenteert kunst- & cultuurprogramma RTV NH en AT5

Nieuw kunst- & cultuurprogramma Kunst&Zoëy

Eddy Zoëy presenteert kunst- & cultuurprogramma RTV NH en AT5

11 mei 2015

Presentator Eddy Zoëy duikt in de moderne kunst en ziet, voelt en hoort wat de kunstenaars willen vertellen.

Iedere aflevering bezoekt presentator Eddy Zoëy twee exposities, van verschillende musea, die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Zo laat hij zich in de eerste aflevering in EYE onderdompelen in de intense expositie 'If We Ever Get to Heaven' van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. En laat hij zich verrassen door de conceptuele, meer analytische fotografie van Broomberg & Chanarin in Foam. Beide exposities benaderen hetzelfde thema, de Apartheid. Door de zeer verschillende benadering en disciplines leer je als kijker wat en vooral hoe kunst kan vertellen.

Eddy Zoëy

Naast televisie-, radiomaker en muzikant is Eddy Zoëy ook een kunstliefhebber! Sterker: hij volgde zelf de opleiding grafische vormgeving op de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen.

Vergroting van het aanbod op TV

Kunstmusea hebben het doorgaans moeilijk om hun aanbod op de Nederlandse televisie over het voetlicht te krijgen. De zendtijd die momenteel aan moderne en hedendaagse kunst wordt besteed is gering. Kunst wordt vaak gezien als ‘te ver weg van de actualiteit’, en te ingewikkeld voor een breed publiek en moeilijk (lees kostbaar) om op een aantrekkelijke manier in beeld te brengen.

Tegelijkertijd zien we dat het goed gaat met de musea in Nederland. Prachtige grote tentoonstellingen zijn te zien in ons land, bezoekersaantallen nemen toe en er is ook vorig jaar weer een record gebroken in het aantal museumkaarten dat is verkocht.

De initiatiefnemers van Kunst&Zoëy proberen nu deze twee uitersten met elkaar te combineren in een nieuw televisieprogramma. Om dat op een inhoudelijke en duurzame manier te doen, is er een unieke groep founding partners samengesteld. Naast de omroepen RTV NH en AT5 zijn dat de Museumvereniging en vijf musea*. Zij allen investeren en participeren in het programma waardoor de kwaliteit is gewaarborgd met als doel een grotere en bredere doelgroep voor actuele kunst te bereiken.

Museumvereniging

De Museumvereniging is er voor het belang van de musea in Nederland. Musea tonen voorwerpen en vertellen verhalen die verbeelding en gesprek oproepen. Zij dienen de maatschappij en werken samen om hun waarde voor de toekomst te bewaren.

Foam Fotografiemuseum

Foam is een ontmoetings- en inspiratieplek voor fotografieliefhebbers, fotografen, beeldredacteuren, ontwerpers en anderen uit het vakgebied.

De Appel arts centre

De Appel arts centre is een internationaal georiënteerd instituut voor kunst van nu en vervult een sleutelpositie binnen het kunstenveld in Amsterdam en Nederland.

De Hallen Haarlem

De Hallen Haarlem organiseert tentoonstellingen over actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst naast een jaarlijkse zomertentoonstelling over thema’s uit de geschiedenis van de moderne kunst.

Cobra Museum

Het museum formeert een kernachtige Cobraverzameling, met kunstwerken en documentair materiaal, waarmee diverse presentaties worden gemaakt.

EYE Amsterdam

Het nationale museum voor de film aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. EYE toont films en organiseert tentoonstellingen op het raakvlak van film en beeldende kunst.

Uitzendingen Kunst&Zoëy

In 12 minuten neemt Eddy Zoëy je mee naar tentoonstellingen en indrukwekkende kunstwerken. De eerste aflevering is op 13 mei. Wekelijks te zien op:

RTVNH

Woensdag 13 mei 18.30 première, herhaling: 22.20

Donderdag 18.15

Vrijdag 14.25

Zaterdag 10.40

Zondag 16.40

Maandag 11.40

Dinsdag 13.30

AT5

Woensdag 13 mei 21.35 première, herhaling: 22.40

Donderdag 9.18

Zondag 19.40

Deel: ' Eddy Zoëy presenteert kunst- & cultuurprogramma RTV NH en AT5 '
Lees ook