Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EDENAAR JOHAN HOL
WERELDKAMPIOEN REDDINGSHONDENWERK

-

NEDERLANDSE TEAM BEHAALT TWEEDE PLAATS

Boedapest, zondag 7 juli, 2002

Van 4 tot en met 7 juli zijn in Boedapest (Hongarije) de Wereldkampioenschappen Reddingshondenwerk gehouden. Het 6-koppige Nederlandse team heeft daar een fantastische prestatie neergezet.

Samen met coach Joop Meijer hebben de leden van het team van de Nederlandse Reddingshonden Bond en hun honden onder zeer moeilijke omstandigheden een tweede plaats behaald in het landenklassement. De grootste eer gaat echter naar Johan Hol die met zijn Mechelse herderteef Halusetha's Rosie middels een fantastische score van 281 punten de wereldtitel vlakte-revieren op zijn naam wist te schrijven.

Het veld van meer dan 97 deelnemers uit 20 landen streed in Boedapest op de onderdelen 'speuren' (13 deelnemers), 'puinzoeken' (43 deelnemers) en 'vlakte-revieren' (41 deelnemers). De hoge temperaturen (vaak boven de 30-35 graden Celsius) maakten de zoekwerkzaamheden van de honden nog moelijker.

Op het onderdeel speuren moesten de honden een 3 uur oud spoor met een lengte van bijna twee kilometer volgen. Onder de heersende terreincondities en temperatuur een bijna onmogelijke taak. Bij het puinzoeken, moesten de honden de vijf slachtoffers op een zeer lastig puinterrein lokaliseren en om vervolgens de locatie van de slachtoffers aan hun geleider duidelijk te maken. De deelnemers aan het vlakte-revieren dienden ook vijf slachtoffers te vinden, maar ditmaal op een 30.000 m² groot, geaccidenteerd terrein met daarop gebouwen en andere obstakels. Vooral bij dit onderdeel waren de hoge temperatuur en daarbij de totale afwezigheid van wind factoren die de proef extra moeilijk maakten.

Ondanks deze zware omstandigheden slaagden Johan Hol en Halusetha's Rosie erin op dit onderdeel valkte-revieren de hoogste score te behalen. Een voortreffelijke prestatie waarmee ze de wereldtitel in de wacht sleepten.

Het Team dat Nederland heeft vertegenwoordigd op het Wereldkampioenschap voor Reddingshonden op 4 t/m 7 juli in Hongarije. v.l.n.r. Liesbeth Meijs met Chiara Ananda Hagar - Elly de Jager met Maroeff Marina Gerrits met Kathy - Digna Schoonenboom met Halusetha's Silex Margareth van der Weide met Lotje van de Toeverlaat Johan Hol met Halusetha's Rosie - Liggend NRHB Bondscoach Joop Meijer

Het team dat de tweede plaats in het landenkampioenschap veroverde:

Hondengeleider Roepnaam Hond Score Plaats Onderdeel Johan Hol Rosie 281 Wereldkampioen Vlakterevieren Liesbeth Meijs Hagar 251 Plaats 7 Puinzoeken Elly de Jager Maroef 232 Plaats 12 Vlakterevieren

De uit Ede (gld) afkomstige Johan Hol is naast hondengeleider ook hoofdtrainer van de Edese Reddingshondenvereniging Roy Roland. Tevens is hij aan de Nederlandse Reddingshonden Bond NRHB verbonden als commissaris opleiding en africhting.

De Nederlandse Reddingshonden Bond is als enige overkoepelende organisatie op het gebied van reddingshonden erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Daarnaast is de NRHB lid van de I.R.O. (International Rescuedog Organisation). Door de NRHB worden diverse evenementen georganiseerd die te maken hebben met reddingshonden. Denk hierbij aan examens, instructiedagen, kampioenschappen, voorlichting, enzovoorts.

Voor eventuele achtergrond informatie verwijzen wij u naar de website van Roy Roland. http://www.royroland.nl/hondenwerk.html

Voor meer informatie kunt u telefonisch of per E-mail informatie inwinnen bij onderstaande adressen.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse Reddingshonden Bond

Willem Izeboud
Voorzitter.
Tel: 06 55555 066
E-mail: willem.izeboud@antracom.com

Marina Gerrits (bij voorkeur na dinsdag 9 juli 2002) Penningmeester en deelneemster WK
Tel: 024 6411 108
Mob: 06 2325 9078
E-mail: mcdgerrits@planet.nl

Deel: ' Edenaar Johan Hol wereldkampioen reddingshondenwerk '
Lees ook