Ingezonden persbericht

Persbericht 4 juli 2002

Olympisch medaillewinares Edith van Dijk verdedigt op 14 juli titel bij zwemklassieker Beusichem - Culem-borg

Voor de zesde keer wordt tijdens het feestweekeinde van Culemborg Bijvoorbeeld (12 tot en met 14 juli) de zwemklassieker Beusichem - Culem-borg georganiseerd. Tweevoudig kampioene van de World Cup beker en olympisch medaillewinares Edith van Dijk uit Wognum heeft zich inmiddels ingeschreven voor de zwemklassieker. Van Dijk was al vier keer eerder van de partij. De Wognumse zwemster won daarbij telkens met overmacht bij de vrouwen, maar slaagde er nog niet in de totale zege voor zich op te eisen. De laatste keer, in 2000, was Maarten van der Weyden haar net te snel af. De titelhouder - vorig jaar was er in verband met de MKZ-crisis geen wedstrijd - heeft zich eveneens al voor de komende race ingeschreven. Ook de nummers twee en drie van 2000, Rick Mans en Mark Drenth, doen weer mee. Bij de dames verschijnen onder andere Etta van der Weijden, de tweede topper van Nederland en Cindy Persoons, de kampioene van België, aan de start.

In 1947 werd de zes kilometer lange zwemtocht voor het eerst in wedstrijdverband afgelegd. Dat ging zo door tot 1974, toen werd het evenement van de kalender geschrapt. Het water in de Lek was te smerig geworden waardoor het niet meer verantwoord was om erin zwemmen. Halverwege de jaren negentig was de waterkwaliteit dusdanig verbeterd dat er in 1996 voor het eerst weer een wedstrijd georganiseerd kon worden. Deze eerste wedstrijd 'nieuwe stijl' had in toenmalig vice-wereldkampioen Hans van Goor de perfecte winnaar. Hij eindigde in 44.53 minuten, nog steeds een record.

Na de herstart in 1996 is de belangstelling voor Beusichem - Culemborg snel gegroeid. Jaarlijks meldden zich rond de honderd deelnemers, inmiddels ook enkele uit omringende landen, aan de start op de Beusichemse veerpont. De altijd aansprekende race over ruim zes kilome-ter is namelijk de enige wedstrijd in Nederland, die in een rivier wordt gehouden. In het wedstrijdcircuit geldt dan ook dat je de tocht op de Lek in ieder geval een keer in je leven moet hebben gezwommen. Een belangrijke andere reden om mee te doen is dat er ook punten te verdienen zijn voor het circuit.

Programma zondag 14 juli

· De wedstrijdzwemmers (6 kilometer) duiken om 12.30 uur bij de pont in Beusichem in het water. Verwachte aankomst in de Culemborgse jachthaven vanaf 13.15 uur.
· Om 14. 45 uur starten de wedstrijdzwemmers voor de tocht van 2 km vanaf de Redichemse Waard. Aankomst vanaf ongeveer 15.15 uur.
· Start recreatieve tocht over 2 km vanaf 15.00 uur in groepjes van 10 personen vanaf de Redichemse Waard. Prijsuitreiking 6 en 2 km om 16.00 uur door loco-burgemeester de heer J. Marringa en Hans van de Goor bij de tent naast het restaurant op de haven.

De zwemwedstrijd Beusichem - Culemborg vindt plaats tijdens het zomerfeest Culemborg Bijvoorbeeld (12 tot en met 14 juli), dat inmiddels is uitgegroeid tot een begrip in de regio. Het evenement trekt jaarlijks enkele tienduizenden toeschouwers en gezien het uitgebreide programma -wordt ook nu een grote toeloop verwacht.

Deel: ' Edith van Dijk verdedigt titel bij zwemklassieker Beusichem - Culemb.. '
Lees ook