WIJNINFO.NL NIEUWS

Beste sommelier van Nederland

Al vanaf 1988 organiseert het Champagnehuis Ruinart eens in de twee jaar de wedstrijd de beste sommelier van Europa. Nederland strijdt sindsdien ook mee om deze titel. Deze wedstrijd vindt plaats in de Gallo-Romeinse kelders van het Champagne huis Ruinart te Reims. (Het oudste champagne huis ter wereld)

Op 13 september jl. streden 12 sommeliers om de titel: "De beste sommelier van Nederland"

in het onlangs gerenoveerde Pullitzer Hotel te Amsterdam. De wedstrijd werd georganiseerd door Wijnkooperij de Lange uit Oosterhout in samenwerking met het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS).

Na een schriftelijke toets met vragen over wijn, sigaren, gedistilleerd, cocktails en thee moesten er drie kandidaten overblijven voor de finale.

De jury bestaande Paul Op ten Berg (commissaris proeverijen NGS) Arie de Weerd (commissaris wedstrijden NGS) en René van Heusden (wijnschrijver) hadden hun handen vol om de finalisten te selecteren.

In een zeer spannende finale waarin de volgende onderdelen aan de orde kwamen:

Het correct openen en schenken van champagne, een rode wijn decanteren, een wijnkaart met fouten herstellen, een wijnadvies geven bij een menu, het proeven en mogelijkerwijs herkennen van 3 wijnen en 5 gedistilleerde dranken, het adviseren van sigaren een conversatie in het Frans of het Engels met de gasten.

Uiteindelijk was het Edwin Raben, sommelier bij restaurant de Zwetheul, die als Beste Sommelier van Nederland gekozen werd.

Edwin Raben zal Nederland vertegenwoordigen in de Internationale wedstrijd van de beste sommelier van Europa op 18 juni 2000 en mag Nederland vertegenwoordigen in de wedstrijd georganiseerd door de Internationale Sommeliers (Association de la Sommelerie Internationale) in Canada in september 2000 voor de titel: "Beste sommelier van de wereld".

Deel: ' Edwin Raben beste sommelier van Nederland '




Lees ook