AFC Ajax

Edwin van der Sar naar Juventus
Amsterdam, donderdag 27 mei 1999.

De kogel is door de kerk. Edwin van der Sar verlaat Ajax. Vanaf volgend seizoen staat de doelman onder de lat bij het Italiaanse Juventus. Ajax en Juventus bereikten daarover donderdag overeenstemming. Afgelopen woensdag voerde Van der Sar, wiens contract bij Ajax nog tot de zomer van 2001 bij de Amsterdammers doorliep, samen met zijn zaakwaarnemer Rob Jansen van Sport Promotion in Turijn de onderhandelingen over zijn transfer.

Edwin van der Sar heeft Ajax tijdig op de hoogte gesteld dat hij in het buitenland zijn kwaliteiten als keeper wilde gaan tonen. De Voorhouter kreeg vervolgens van het Ajax-bestuur toestemming om met andere clubs te praten. Ajax respecteert dat hij een volgende stap in zijn carriere wilde zetten, maar betreurt dat een van de beste keepers van de wereld de club gaat verlaten.

Niet alleen op het sportieve vlak had Edwin de afgelopen jaren een grote inbreng in de successen van Ajax, ook zijn houding binnen de club en de selectie maakt dat hij veel respect verdient. Ajax onderzoekt of het op korte termijn samen met zijn supporters op gepaste wijze afscheid kan nemen van een gewaardeerde Ajacied.

Van der Sar wordt bij Juventus herenigd met zijn oude ploeggenoot Davids. Hij volgt bij de oude dame waarschijnlijk doelman Angelo Peruzzi op die met trainer Marcelo Lippi naar Inter verhuist. Lange tijd werd gedacht dat Van der Sar naar Manchester United zou vertrekken, als vervanger van de vertrekkende Schmeichel. Ook Lazio Roma en Liverpool werden genoemd als club voor de international.

Met het vertrek van de 28-jarige keeper, vanaf 1990 bij de Amsterdammers onder contract, komt een definitief einde aan het succesvolle team dat in 1995 onder aanvoering van trainer Louis van Gaal de Europa Cup 1 won. Van der Sar, die 226 duels bij Ajax onder de lat stond, een wedstrijd meer dan Jari Litmanen, is de laatste speler van de succesvolle ploeg die Ajax verlaat.

Edwin van der Sar behaalde met Ajax grote successen. De goalie werd met Ajax vier maal kampioen van Nederland (1994,1995, 1996 en 1998). Hij won met de Amsterdammers driemaal de KNVB beker (1993,1998 en 1999) en drie keer de Nederlandse Supercups (1993, 1994, 1995). Verder maakt hij deel uit van de selectie die in 1992 de UEFA Cup won. In 1995 pakte de Ajax-doelman de Europa Cup voor Landskampioenen, waarna ook de de Wereldbeker (1195) en de Europese Supercup (1996) aan de erelijst van de keeper werd toegevoegd..

Eenmaal scoorde hij. Daarmee is Van der Sar de eerste keeper in de geschiedenis Ajax. In het seizoen 1997-1998 verzilverde hij tegen de Graafschap een strafschop. Zoals altijd, bleef de keeper er de nuchterheid zelve onder. "Ik ben tenslotte ook de eerste die er een heeft gemist", zo relativeerde hij na afloop. In het seizoen 1944-1995 bij een 8 - 0 voorsprong stond de keeper ook achter de elf meterstip. Toen miste hij.

Van der Sar speelde op 23 april 1991 zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van Ajax, thuis tegen Sparta. Zijn laatste wedstrijd was afgelopen zondag, uit tegen NAC. Donderdagavond geeft de keeper in een persconferentie uitleg over zijn keuzes.


Deel: ' Edwin van der Sar naar Juventus '
Lees ook