CBS

Een auto per 2,5 Nederlander

Op 1 januari van dit jaar stonden in Nederland 6,1 miljoen personenauto's geregistreerd. Dat zijn 388 auto's op elke duizend inwoners, oftewel één auto per 2,5 Nederlander.

In Flevoland rijden naar verhouding de minste auto's rond. Daar staan op elke duizend inwoners 357 personenauto's geregistreerd. Ook Groningers en Friezen hebben relatief weinig auto's. Zelfs in Noord- en Zuid-Holland - toch bekend van de dagelijkse filemeldingen - bezitten de inwoners minder auto's dan gemiddeld.

Gemeten naar het aantal inwoners staan in Noord-Brabant verreweg de meeste personenwagens geregistreerd. Ook Drenthe en Utrecht scoren in dit opzicht hoog.

Personenauto's per 1000 inwoners, 1 januari 1999 0337g1.gif (5496 bytes)

Rond 8 à 9% van de Nederlandse personenauto's is minder dan een jaar oud. Dit percentage varieert nogal per provincie. Zo is in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland rond 11% van de auto's vrijwel nieuw. In Friesland en Limburg daarentegen is dat minder dan 6%.

Vooral in Limburg rijden flink wat oude auto's rond. Van de personenauto's die op 1 januari van dit jaar in Limburg geregistreerd stonden, was 45% meer dan negen jaar oud. Over heel Nederland gerekend is dat 36%. De minste oude auto's - 30 à 31% - staan geregistreerd in Flevoland en Utrecht.

Mat Habets

Deel: ' Een auto per 2,5 Nederlander '
Lees ook