Een dag lang leven als een 16e-eeuwer in de Leidse Pieterskerk


Korte metten als opmaat voor een mooie lange dag

LEIDEN, 20120416 -- De Getijdendag, die op zaterdag 14 april plaatsvond in de Pieterskerk te Leiden, werd door ca 1500 bezoekers bijgewoond. De leden van Egidius Kwartet, initiatiefnemers van dit evenement, waren zelf ook enigszins verrast door de aandacht voor hun activiteiten. Met name de tientallen bezoekers die ’s ochtends om 5:00 uur al in de rij stonden op het Pieterskerkhof, dwongen respect af.

Groot respect was er voor de zangers van het Egidius College en van het Belgische Psallentes, die de eerste gregoriaanse tonen lieten klinken om 5:30 uur, toen de buurt nog stikdonker was en de straten bevolkt door een enkele kroegbezoeker. Naarmate de dag vorderde nam het aantal bezoekers toe, velen namen de moeite om even – of enkele uren, enkelen zelfs de hele dag – meegevoerd te worden op de getijden zoals die in de 16e eeuw in vele Nederlandse kerken elke dag te horen waren. De laatste klanken tijdens de vespers tussen 20:00 en 21:00 uur, afgewisseld met orgelspel op het beroemde Van Hagerbeer orgel, zorgden voor een onbeschrijfelijk intense sfeer waar zowel bezoekers als uitvoerenden zeer van onder de indruk waren.

Een kloosterling uit de Egmondse abdij kwam vertellen wat het leven met de getijden anno 2012 inhoudt. ’s Middags was er een kinderprogramma, waarin kinderen een lied leerden van een van de Egidius zangers en aansluitend in verklede optocht met alle zangers mee mochten lopen en zingen in het middaggetijde. Vóór de getijden klonken klokken en carillons van de stad. Het publiek woonde repetities bij, waar van alles werd uitgelegd. Er was een Leidse Koorboeken wandeling door de kerk en door de stad, onder meer langs Regionaal Archief, waar de oorspronkelijke boeken liggen.

De Getijdendag dient als een opmaat naar de release van deel drie van de CD rond de Leidse Koorboeken, begin mei. Enkele jaren geleden vatte het Egidius Kwartet het plan op om de overgeleverde Leidse Koorboeken, een unicum in de Nederlandse geschiedenis, te ontsluiten en de vastgelegde muziek uit te voeren en op te nemen. Dit is het derde jaar in de reeks van zes, waarin ook zes concerten worden gegeven door het Egidius Kwartet & College. Tot en met 12 augustus worden 3 van de 6 oorspronkelijke Koorboeken getoond in Museum de Lakenhal te Leiden.

Concertagenda Egidius Kwartet
za 18 mei Leiden Pieterskerk (première)
zo 19 mei Rotterdam Laurenskerk
di 22 mei Utrecht Domkerk
wo 23 mei Groningen Martinikerk
do 24 mei Breda Grote Kerk
vr 25 mei Alkmaar Laurenskerk


https://www.leidsekoorboeken.nlDeel: ' Een dag lang leven als een 16e-eeuwer in de Leidse Pieterskerk '
Lees ook