Een dag stoppen met roken tijdens de 'Wereld Niet Roken Dag'


ROTTERDAM, 20140528 -- Zaterdag 31 mei 2014 staat in het teken van stoppen met roken, het is dan namelijk de ‘Wereld Niet Roken Dag’. Wereldwijd worden rokers uitgedaagd – om ten minste één dag – te stoppen met roken en om dit vervolgens zo lang mogelijk vol te houden. Het thema van de dag is dan ook ‘Quit now’, ofwel ‘Stop nu’. De ‘Wereld Niet Roken Dag’ werd voor het eerst in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) in 1987 met als doel meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken.

Dit jaar stelt deze gezondheidsorganisatie een specifiek doel, namelijk: individuen, organisaties, bedrijven en overheden overtuigen om de belastingen op tabak (verder) te verhogen zodat de tabakconsumptie en daarmee het aantal rokers afneemt.

In verschillende landen worden daarom workshops, parades, demonstraties en andere evenementen georganiseerd om meer aandacht te vragen voor de gevaren van passief en actief roken en de voordelen van een verhoogde accijns. Ook in Nederland is er een campagne gestart. Een ‘anti-roken’ team gaat verschillende open dagen af van beroepsopleidingen om informatie te geven over de gevolgen van roken. Bezoekers kunnen zelfs een koolstofmonoxidetest nemen om de schade van hun longen (als gevolg van roken) te bekijken. Verder zal er op een aantal televisiezenders een anti-rook reclame verschijnen.

Zorgwijzer.nl heeft een artikel gepubliceerd met meer informatie over de ‘Wereld Niet Roken Dag’. De zorgsite maakt zich sterk voor deze speciale dag en geeft haar lezers daarom gerichte informatie over de nadelen van roken en manieren om te stoppen met roken, zoals het ‘stoppen met roken-programma’. Daarbij wordt besproken wat de zorgverzekering precies vergoedt voor mensen die willen stoppen met roken.


Deel: ' Een dag stoppen met roken tijdens de 'Wereld Niet Roken Dag' '
Lees ook