Een derde jongeren voelt zich onvoldoende veilig, blijkt uit onderzoek


Jongerentaskforce verrast door reactie Jeugdzorg Nederland op bevindingen Commissie Rouvoet

Driebergen-Rijsenburg, 20150617 -- De Jongerentaskforce aanpak kindermishandeling (JTF), een initiatief van Augeo, is verbaasd dat Jeugdzorg Nederland tevreden is over de verbeterde scores op veiligheidsbeleid in instellingen. Dit blijkt uit het rapport dat de Commissie Rouvoet vandaag overhandigt aan Jeugdzorg Nederland. Recent onderzoek van de JTF toont namelijk aan dat nog steeds een derde van de jongeren zich onvoldoende veilig voelt in instellingen op belangrijke thema’s als praten over seksualiteit, online pesten en toezicht. Om de stem van jongeren kracht bij te zetten, publiceert de JTF vandaag een speciaal digitaal themanummer van Tijdschrift Kindermishandeling dat wordt verstuurd naar alle gemeenten en duizenden professionals.

Een derde jongeren voelt zich onvoldoende veilig, blijkt uit onderzoekDe JTF ziet, net als de Commissie Rouvoet, dat jeugdzorginstellingen allerlei beleidsmaatregelen treffen om de veiligheid te bevorderen. Wel wordt duidelijk dat nog steeds 11 instellingen geen geborgde methode hebben ingevoerd om de beleving van veiligheid in kaart te brengen. “Veel belangrijker vinden wij om te zien wat al dat beleid jongeren nu oplevert. Voelen jongeren zich nu echt veiliger in jeugdzorginstellingen?”, aldus Naima Dhawtal, woordvoerder van de JTF.

Online pesten en seksualiteit belangrijke aandachtspunten

De JTF pleit ervoor dat Jeugdzorg Nederland het kwaliteitskader voor veiligheid in jeugdzorginstellingen uitbreidt naar belangrijke aandachtspunten als online pesten meer toezicht. Jongeren in instellingen hebben de JTF laten weten dat zij vinden dat groepsleiding hier nog niet goed mee omgaan. Uit het rapport van de JTF blijkt dat driekwart van de jongeren vindt dat er nog steeds niet, of onvoldoende over seksualiteit werd gepraat. Dit terwijl de Commissie Rouvoet concludeert dat het taboe rondom praten over seks sterk is verminderd.

Ook pleit de JTF, op basis van haar eigen onderzoek in jeugdzorginstellingen, naar meer aandacht voor toezicht. Jongeren uit instellingen geven aan dat er, om zich veiliger te voelen, vooral ’s nachts meer groepsleiding zou moeten zijn.

Digitaal themanummer Tijdschrift Kindermishandeling

Om de stem van jongeren kracht bij te zetten publiceert de JTF vandaag, een speciaal digitaal themanummer van Tijdschrift Kindermishandeling over veiligheidsbeleving van jongeren in jeugdzorginstellingen in Nederland. Dit wordt verstuurd naar alle gemeenten en naar duizenden professionals die in de (jeugd)zorg en het onderwijs werken. Hierin is ook aandacht voor de bevindingen van de commissie Rouvoet.

Jongerentaskforce

De Jongerentaskforce aanpak kindermishandeling is een onafhankelijke groep jongeren, die bestaat uit ervaringsdeskundigen en (aankomend) young professionals. Zij laten de stem van jongeren horen als het gaat om de aanpak van kindermishandeling en spreken daarom met beleidsmakers, professionals en jongeren zelf. Het is een onafhankelijk platform voor én door de jongeren om wie het gaat. 

Augeo

Augeo is een particuliere stichting die zich inzet voor het veilig en gezond opgroeien van het kind. Augeo streeft ernaar dat iedereen die met ouders en kinderen werkt, schadelijke en stressvolle opgroeisituaties kan signaleren en aanpakken. En dat gezinnen in de knel, steun krijgen van de mensen om hen heen. Augeo is initiator van de Jongerentaskforce.


Deel: ' Een derde jongeren voelt zich onvoldoende veilig, blijkt uit onderzoek '
Lees ook