Landelijke Huisartsen Vereniging

''Nu maatregelen, anders zit over vijf jaar ÈÈn op de drie Nederlanders zonder huisarts''

De Landelijke Huisartsen Vereniging presenteerde vandaag tijdens een persconferentie in Nieuwspoort haar Politieke Punten Programma Huisartsenzorg: meer huisartsen opleiden, een marktconform inkomen, betere ondersteuning en een beleid gericht op senioren om de uitstroom te beperken. Dat eist de Landelijke Huisartsen Vereniging, want de huisartsenzorg in Nederland staat onder grote druk. Belangrijkste reden is het tekort aan huisartsen. Op dit moment heeft een half miljoen Nederlanders geen eigen huisarts. Over vijf jaar is dit aantal opgelopen tot 5 miljoen: ÈÈn op de drie Nederlanders dus! Dat is een zeer onwenselijke ontwikkeling. Om die te stoppen zijn maatregelen nodig. De LHV heeft deze maatregelen vervat in haar Politieke Punten Programma Huisartsenzorg.

Speerpunten zijn: meer opleidingsplaatsen, inkomen en kosten meer conform aan de markt, professionele ondersteuning van de huisartsenzorg en meer facilitaire diensten voor de huisarts. Zonder deze maatregelen loopt het huisartsentekort dramatisch op en komt de eerstelijns opvang in Nederland verder onder druk te staan. Via deze eerstelijn, de huisarts, wordt namelijk 90 procent van alle gezondheidsklachten afgehandeld; en dat tegen slechts 2,9 procent van de totale kosten voor volksgezondheid.

Meer opleidingsplaatsen
Het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen moet omhoog. Voor 2010 zal meer dan eenderde van de huisartsen uitstromen. Dat zijn zoín 2.500 full time banen. Die moeten worden vervangen. Tegelijkertijd vindt er een ontwikkeling plaats, waarbij steeds meer jonge huisartsen er voor kiezen in deeltijd te gaan werken, waardoor de vraag nog sneller toeneemt. Van alle opgeleide huisartsen besluit ongeveer de helft om na de opleiding geen huisarts te worden, omdat zij in andere beroepen beter kunnen verdienen en betere werkomstandigheden vinden.

Betere ondersteuning
De werkdruk en honorering maakt het beroep van huisarts minder aantrekkelijk. De huisarts dient betere ondersteuning te krijgen, zodat hij minder met administratieve en meer met medische handelingen bezig kan zijn. Dat kan wanneer de huisarts meer ruimte krijgt voor het inhuren van bijvoorbeeld administratieve ondersteuning en een praktijkassistent, maar ook door betere automatisering in te voeren.

Beloning marktconform
Huisartsen willen marktconform worden beloond voor hun werk; ook voor bijzondere diensten in de avond, nacht en het weekend. Dit betekent dat het tarief voor diensten voor ziekenfondspatiÎnten van 20 euro naar 30 euro omhoog moet, gevolgd door een stijging naar 40 euro per 1 januari 2003. Daarmee komen de inkomsten in de buurt te liggen van de 43,20 euro, die een huisarts nu ontvangt voor een particuliere patiÎnt. Ook dienen de kosten die een huisarts maakt voor het voeren van zijn praktijk beter tot uitdrukking te komen in de tarieven.

Onafhankelijke rol
Verder dient de huisarts natuurlijk zijn onafhankelijke rol te behouden. De regie in de huisartsenzorg hoort bij hem of haar te liggen, en niet bijvoorbeeld bij de verzekeraar of het ziekenhuis.

Op zoek?

Huisarts Online
WAT....

... vindt u van de acties? De club van 100 en de Vrije Huisarts zijn groot voorstander. Via een verklaring geeft een groep huisartsen aan tegen de acties te zijn. In de muurkrant van de Huisarts (Online) zijn statements welkom: schrijf hier uw bijdrage Wegwijzer LHV site

U kunt de weg niet vinden? Klik op het bord voor de trefwoordenlijst.

Of klik hieronder voor de zoekmachine.

Bijdragen muurkrant

Muurkrant in De Huisarts!

In april verschijnt de muurkrant "Acties" in De Huisarts. In mei het vervolg. Statements over honorering, acties, NMa e.d. zijn welkom.Reactie via Huisartsvandaag of via LHV-site.

Deel: ' EÈn op de drie Nederlanders zonder huisarts binnen vijf jaar '
Lees ook