Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 april 2009

Een Open Brief in Palestina van 2,5 kilometer

Vanaf 19 april wordt een open brief op de Muur gesprayed die Israël op de Westelijke Jordaanoever bouwt. De brief is geschreven door de beroemde Zuid-Afrikaanse professor en voormalig anti-apartheidsactivist Farid Esack, en wordt geplaatst in samenwerking met de Nederlandse stichting Sendamessage.nl. Esack's open brief telt 1998 woorden en zal een lengte van 2625 meter krijgen. Het wordt de langste open brief ter wereld. Op 10 mei staat de hele brief op de Muur.

Sendamessage.nl maakt het sinds eind 2007 mogelijk om een persoonlijke boodschap te laten sprayen op de Muur die Israël op de bezette Westoever wordt bouwt. De actie is een groot succes: inmiddels zijn meer dan 800 boodschappen geplaatst.

Esack is een Zuid-Afrikaan die met Nelson Mandela samenwerkte. In 2005 sprak hij de tweede Mandela lezing in de Nieuwe Kerk in Amsterdam uit. In zijn open brief betoogt Esack dat de situatie van de Palestijnen schrijnender is dan ooit tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika het geval was en spreekt hij klare taal: "I am astonished at how ordinarily decent people whose hearts are otherwise "in the right place" beat about the bush when it comes to Israel and the dispossession and suffering of the Palestinians. (...) Do both parties deserve an "equal hearing" in a situation of domestic violence - wherein a woman is beaten up by a male who was abused by his father some time ago - because he too, is a victim? (...) We call upon the world to act now against the dispossession of the Palestinians. We must end the daily humiliation at checkpoints and the disgrace of an Apartheid Wall that cuts people off from their land, livelihood, and history."

De plaatsing van de open brief wordt verzorgd door de Palestijnse partner van Sendamessage.nl, de PFF. Het project wil niet van subsidie afhankelijk zijn en werft via www.sendamessage.nl/the-longest-letter wereldwijd individuele sponsors. Geld dat na aftrek van onkosten overblijft is bestemd voor kleine sociale projecten in Palestina.

Op 10 mei a.s. staat de volledige brief van Esack op de Muur bij Ar-Ram (Ramallah-Zuid, aan de Palestijnse kant). De eerste 500 woorden worden gesprayed op 19 april a.s. Op www.sendamessage.nl/the-longest-letter is al een preview van de brief te zien. Over de voorbereiding en het sprayen zal een documentaire worden gemaakt.

De oprichter van Sendamessage.nl is (scenario)schrijver Justus van Oel: "In het voorjaar van 2004 bezocht ik Gaza en de Westelijke Jordaanoever, op uitnodiging van ICCO, een christelijke ontwikkelingsorganisatie. Ik was geschokt door wat ik aantrof, en door alles wat ik niet wist, of niet had willen weten. Met steun van ICCO en Nederlandse reclamemensen organiseerde ik drie achtereenvolgende jaren een workshop om jonge Palestijnen te trainen in creatieve en effectieve communicatie. En liefst ook goedkoop. Daaruit kwam het Sendamessage-project voort. Ik heb vorig jaar Farid Esack gevraagd een open brief te schrijven. Esack is de woede voorbij, hij is een verzoener, hij kan zich verplaatsen in de ander, hij kan overtuigen én ontroeren. Een combinatie die, zeker als het over Palestina gaat, nog altijd een zeldzaamheid is."

Deel: ' Een Open Brief in Palestina van 2,5 kilometer '


Lees ook