Voedingscentrum
Nederlanders eten nog te weinig vis
Eén tot twee keer per week vis goed voor de gezondheid

18 februari

Om onder meer de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, zouden Nederlanders vaker vis moeten eten. Dit is de uitkomst van het symposium Vis voor hoofd en hart dat op 18 februari is gehouden door het Nederlands Visbureau, het Voedingscentrum en de Nederlandse Hartstichting. De huidige visconsumptie van de Nederlandse bevolking ligt op circa 70 gram per week. Dit komt overeen met slechts een halve portie (vette) vis per week of eenmaal in de twee weken vis, terwijl het advies is om één tot twee keer in de week vis te eten.

Goed voor het hart
Visvetzuren behoren tot de n-3 vetzuren, ook wel aangeduid als omega 3-vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren hebben een goede invloed op het hart en de bloedvaten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een hoeveelheid van 0,2 gram n-3 visvetzuren de sterfte aan hart- en vaatziekten met bijna dertig procent kan verminderen. Daarnaast is het van belang voor de overlevingsduur van mensen die al eens een hartinfarct hebben gehad. Deze hoeveelheid wordt al bereikt door één tot twee keer per week vis te eten. Alle vissoorten hebben deze beschermende werking. In vette vissoorten zoals makreel, haring, zalm, bokking, heilbot en paling zitten echter wat meer gezonde vetzuren dan in minder vette vis. Vaker vis eten helpt niet extra.

Goed voor het hoofd
Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft sterke aanwijzingen opgeleverd dat visvetzuren de hersenontwikkeling van kleine kinderen stimuleren en het gezichtsvermogen verbeteren. Ook voor ouderen is het regelmatig eten van (vette) vis van belang. Zo zijn er aanwijzingen dat het eten van vis kan helpen dementie te voorkomen. Tenslotte hebben viseters minder kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus en de complicaties daarvan.

De visconsumptie
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Nederlandse consument graag meer vis wil eten, maar niet goed weet hoe hij vis moet klaarmaken. Het aanbod aan gemaksproducten is de laatste jaren uitgebreid. Steeds meer vissoorten worden, al dan niet voorverpakt, in filetvorm aangeboden. Maar ook een blikje zalm of tonijn voor bij de pasta, gerookte makreel op brood of een gezouten haring zijn gezonde en makkelijke opties.

Geen risicos met vis
Naast gezonde stoffen kunnen visproducten ook stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hierbij valt te denken aan dioxines en zware metalen in vis, en algengifstoffen in schelpdieren. De verontreinigingen in vis zijn echter dusdanig laag dat ze geen risico vormen bij de aanbevolen hoeveelheden vis. Rapers van schelpdieren doen er goed aan om zich te informeren naar vangstbeperkingen.
Daarnaast kan rauwe vacuümverpakte vis zoals gerookte zalm listeriabacteriën bevatten. Daarom wordt zwangere vrouwen afgeraden deze vis te eten. Beter is verse vis te eten of de vis thuis gaar te maken. Als toch wordt gekozen voor rauwe producten, is het aan te raden producten ver voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum te kiezen en deze snel na aankoop te eten.

Deel: ' Eén tot twee keer per week vis goed voor de gezondheid '
Lees ook