Een wespenplaag is op komst: zo voorkom je overlast


'S-HERTOGENBOSCH, 20170609 -- Door de langdurige hoge temperaturen aan het einde van de zomer en in de winter van 2016 is er dit jaar met zekerheid een wespenplaag op komst. Officiële tellingen tonen aan dat er meer wespenkoninginnen dan normaal zijn gesignaleerd. De wespenkoninginnen hebben in grote aantallen de winter overleeft en zijn ook veel eerder dan normaal uit hun winterslaap ontwaakt. Zij zoeken naar plekken om wespennesten te beginnen. Deze waarnemingen zijn een duidelijke indicatie dat je aankomende zomer meer dan normaal met overlast van wespen te maken gaat krijgen.

Meerdere generaties wespen in één jaar
De slechtste situatie die je kan overkomen is dat de wespen een nest in of bij je woning bouwen. Het wespennest verwijderen is dan noodzakelijk om overlast te voorkomen. De voortekenen voor mensen die overlast van wespen vrezen in Nederland zijn niet goed. Er worden namelijk dit jaar zeer veel wespenkoninginnen waargenomen. Het probleem is vooral ontstaan doordat we dit jaar met meerdere generaties wespen in één jaar te maken krijgen. Normaal gesproken ontwaken wespenkoninginnen in het begin van de zomer uit hun winterslaap en beginnen dan hun wespennesten. Deze kunnen gedurende de zomer uitgroeien tot grote aantallen. Dit jaar zijn de eerste koninginnen al in januari waargenomen en nu zijn er al waarnemingen van mannetjes wespen. Dit is verontrustend want dit zou kunnen betekenen dat er naast de nu al actieve wespen nog een generatie aan zit te komen. De wespen zullen overal hun nesten gaan bouwen. Al deze wespennesten verwijderen zal een lastige taak gaan worden.

[Een wespenplaag is op komst: zo voorkom je overlast]


Zo kan je veilig een wespennest verwijderen
Wespen komen vaak in aanraking met mensen omdat zij dol zijn op de drankjes die wij in de zomer graag buiten nuttigen. Dit kan voor de nodige overlast zorgen. Bijvoorbeeld in de vorm van wespensteken. Als er een wespennest in de buurt zit moet je deze dan ook zo snel mogelijk laten verwijderen. Een wespennest verwijderen kan je het beste door een specialist op dit gebied laten uitvoeren. Het is de enige veilige manier om een wespennest te verwijderen. Ongediertebestrijders hebben namelijk speciale kleding en gereedschappen waarmee zij wespensteken kunnen voorkomen. De stekende insecten zullen hun wespennest verdedigen als zij het gevoel hebben dat deze bedreigd wordt. Dit is een gevaar bij het verwijderen van een wespennest, maar ook voor nieuwsgierige kleine kinderen die in de tuin aan het spelen zijn.


Deel: ' Een wespenplaag is op komst zo voorkom je overlast '
Lees ook