persbericht eenvandaag

8 maart 2013

eenvandaag maakt overheidsdocumenten project x in haren openbaar

burgemeester en politie troffen nauwelijks maatregelen facebookrellen

burgemeester en politie hebben in de voorbereidingen van project x, dat ontaardde in een veldslag in haren, voortdurend de risico's onderschat en nauwelijks voorzorgsmaatregelen getroffen. dat blijkt uit beleidsdocumenten van de gemeente die eenvandaag met een beroep op de wet openbaarheid bestuur in handen heeft gekregen.

uit de stukken (op www.eenvandaag.nl) blijkt dat de 'driehoek' van burgemeester, politie en justitie pas heel laat in actie komt, de risico's structureel laag inschat en maatregelen tot het allerlaatste moment uitstelt. nergens wordt uitvoerig gesproken over het achter de hand houden van me of grootschalig optreden. op 19 september, twee dagen voor 'project x', wordt pas serieus gesproken over de strategie. terwijl al duizenden jongeren hebben aangekondigd naar haren te willen komen en onder de inwoners serieuze onrust onstaat. en er wordt wel gesproken over een 'worst case scenario', maar dat wordt door de bestuurders niet uitgewerkt. pas op die avond wordt besloten informatie in te winnen over ervaringen in het buitenland, waar het fenomeen al is voorgekomen.

een dag later, om 13.00, werken de autoriteiten nog aan draaiboeken. het motto: "We moeten dit serieus nemen, maar niet de kop gek laten maken". "Low profile" is de benadering. Een alternatief feest, aangeboden door de nachtburgemeester van Groningen, wordt overwogen, maar uiteindelijk geweigerd.

Burgemeester 'afwezig'

De burgemeester vraagt de staf 'wat is mijn inzet?' over die bewuste vrijdag. Hij is afwezig in verband met een bezoek van de Commissaris van de Koningin, maar wel bereikbaar.

Op 21 september, 'D-day', ligt er een noodverordening klaar, maar die blijkt niet te handhaven. Er moet nog worden nagedacht over een alcoholverbod. Draaiboeken voor de politie zijn nog niet klaar en ook niet uitgereikt aan politiemensen. Een worst case scenario wordt genoemd, maar niet uitgewerkt. De burgemeester besluit de operatie dan nog op te schalen tot een complete rampenstaf (Grip 3). De politie is het niet met hem eens. Maar het gebeurt toch. Pas om 18.00 wordt een alcoholverbod van kracht.

Over de inzet of het klaarzetten van de Mobiele Eenheid wordt niet gesproken. Ook het draaiboek van de politie bevat geen aanwijzingen dat de ME paraat stond. Het is een summier draaiboek, waarin niet is omschreven wat er van de politie verwacht onder welke omstandigheden.

Uitzending over optreden in Haren

Vanavond in EenVandaag alles over de uit de hand gelopen rellen in Haren, het rapport van de Commissie-Cohen en de reacties van gedupeerden en experts. Ook een uitgebreide reconstuctie van de fataal verlopen avond, die door de burgemeester slecht was voorbereid en waar de politie de situatie totaal niet onder controle kreeg. We spraken met de onderzoekers van de Commissie-Cohen, Otto Adang en Gabriel van den Brink.

WOB EenVandaag vroeg ik oktober al om de stukken. De stukken worden nu door de gemeente prijsgegeven, mede nadat Brenno de Winter van GeenStijl de druk opvoerde bij de gemeente, vlak voor publicatie van het rapport-Cohen.

Zoekwoorden:

Deel: ' EenVandaag maakt overheidsdocumenten Project X in Haren openbaar '


Lees ook