Nederlandse Kankerbestrijding

Kinderen? Stop dan met roken!

Eenvijfde van de vrouwen rookt door tijdens zwangerschap

Amsterdam, 5 februari 2003 - Kinderen? Stop dan met roken! Met dit motto vervolgt de Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) van februari tot en met mei 2003 de stoppen-met-rokencampagne voor jonge vrouwen die een zwangerschap overwegen of die al zwanger zijn. Roken heeft negatieve gevolgen voor het kind, voor, tijdens en na de zwangerschap. Het KWF richt zich opnieuw speciaal op jonge vrouwen, omdat het aantal vrouwen dat overlijdt aan longkanker door roken drastisch steigt en omdat veel vrouwen onvoldoende beseffen dat roken bijzonder schadelijk is of de risicos wegwuiven. Zo blijft een aantal vrouwen roken tijdens de zwangerschap, omdat men denkt dat een beetje roken niet zo erg is of omdat met verwacht dat stress van het niet-roken slechter is voor het kind dan roken.

In de leeftijdsgroep van 25-35 jaar blijkt circa eenderde van de vrouwen te roken. Dit is meer dan gemiddeld; in Nederland rookt 27% van de vrouwen ouder dan 15 jaar. Ongeveer 70% van deze vrouwen rookt nog steeds als de verloskundige voor de eerste keer bezoeken en circa 20% blijft tijdens de zwangerschap roken.

Gevolgen
Bij rokende vrouwen, die kinderen proberen te krijgen, is de tijd tot de conceptie gemiddeld 30% langer dan bij niet-rokende vrouwen. Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het geboortegewicht van de baby van rokende vrouwen is gemiddeld 250 gram lager. In het eerste levensjaar van de baby is de kans op luchtweginfecties en wiegendood groter. Nagenoeg onbekend is dat roken tot verminderde vruchtbaarheid kan leiden. Veel jonge vrouwen blijken niet op de hoogte van deze risicos.

www.rookvrijzwanger.nl
Op de nieuwe website www.rookvrijzwanger.nl is informatie te vinden over de relatie tussen roken, vruchtbaarheid en zwangerschap. Bezoekers kunnen onder andere een test doen en een filmpje bekijken waarin de relaties inzichtelijk worden gemaakt. Daarnaast worden via radiospots, vrouwenmagazines en enkele internetsites op het gebied van zwangerschap vrouwen geïnformeerd over de risicos van roken voor en tijdens de zwangerschap en opgeroepen om te stoppen met roken. Zo hoopt het KWF vrouwen in deze levensfase een extra stimulans te geven om deze gewoonte te stoppen.

Longkanker
Het KWF verwacht dat het aantal vrouwen, dat overlijdt als gevolg van kanker, dit decennium drastisch zal stijgen. Stierven tussen 1950-1999 nog 23.000 vrouwen aan kanker ten gevolge van roken, de verwachting is dat tussen 2000-2015 67.500 vrouwen als gevolg van roken zullen overlijden. Bijna een verdriedubbeling. De stijging in de sterfte aan longkanker bij vrouwen, startend halverwege de jaren 70, is het gevolg van het in toenemende mate gaan roken van vrouwen na de Tweede Wereldoorlog. Deze stijging in de sterfte zal voorlopig doorzetten.

Factsheet Zwangerschap & roken Beeldmateriaal campagne

Deel: ' Eenvijfde van de vrouwen rookt door tijdens zwangerschap '
Lees ook