Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht

5 juli 2012

Onderwijsteam nog sterker met onderzoekende ALPO'er

Eerste academische leerkrachten voor basisonderwijs

De Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) levert vrijdag 6 juli de eerste academische leerkrachten voor het basisonderwijs af. Op deze dag ontvangen 31 ALPO-studenten het diploma. De diploma-uitreiking, die door onder anderen staatssecretaris Onderwijs Halbe Zijlstra wordt bijgewoond, vindt plaats in de Utrechtse Janskerk.

Vier jaar geleden startten de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht met de eerste academische PABO, de ALPO. Mede-oprichter van de opleiding en hoogleraar Onderwijskunde Theo Wubbels geeft een van de redenen waarom er een academische lerarenopleiding moest komen: "Met de ALPO maken we een baan in het basisonderwijs ook interessant voor vwo'ers."

Analytisch sterk

De Utrechtse ALPO heeft navolging gekregen van andere universiteiten en hogescholen in heel Nederland. Niet verwonderlijk volgens Thea Meijer, voorzitter van het college van bestuur van de Stichting openbaar Primair Onderwijs (SPO Utrecht). Meijer is vooral te spreken over de beschouwende kwaliteiten van de academisch opgeleide leerkrachten. "ALPO-studenten hebben ervaring opgedaan met het doen van onderzoek. Daardoor zijn ze analytisch sterk. En dat draagt bij aan kwaliteitszorg in de scholen. In combinatie met de meer praktische PABO'er zal dit binnen een onderwijsteam alleen maar tot meer professionaliteit leiden."

200 geselecteerde studenten

Elk jaar krijgt de Utrechtse ALPO vele aanmeldingen. Alleen studenten die de selectieprocedure positief afronden, worden tot de opleiding toegelaten. Ondanks deze selectie aan de poort telt de Utrechtse ALPO inmiddels niet minder dan 200 studenten. In heel Nederland worden er momenteel ongeveer 400 eerstejaars studenten academisch gevormd tot basisschoolleerkracht.

Het werkveld is volgens Dick de Wolff, mede-oprichter en directeur bij de faculteit Educatie van Hogeschool Utrecht, zeer tevreden over de opleiding: "De betrokken basisscholen zijn enthousiast. Ze vertalen het aanbod nu in hun personeelsbeleid."

Bijeenkomst

De diploma-uitreiking is op vrijdag 6 juli, van 13:00 uur tot 17:30 uur, en vindt plaats in de Janskerk, Janskerkhof 26 te Utrecht.

Media kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden bij onderstaande contactpersonen.

Deel: ' Eerste academische leerkrachten voor basisonderwijs '
Lees ook