Ingezonden persbericht


Wereldprimeur: eerste auto met geïntegreerde UMTS-diensten


* DaimlerChrysler, Siemens, Sun, T-Mobile, Jentro en MBDS presenteren gezamenlijk de eerste 3G/UMTS-diensten in de auto


* UMTS biedt op basis van grote bandbreedte voor het eerst live video- en audio transmissietoepassingen in een rijdende auto, gecombineerd met andere mobiele diensten


* Partners maken mobiele technologie van de toekomst
Met de eerste presentatie van UMTS-diensten in een rijdende auto vieren de samenwerkende partners DaimlerChrysler, Siemens, Sun Microsystems, T-Mobile, Jentro en MBDS/Sophia Antipolis Universiteit van Nice een wereldprimeur in Berlijn. In een speciaal uitgeruste Mercedes-Benz S-Class demonstreren de partners een uitgebreid pakket van multimediadiensten op de mobiele 3G/UMTS standaard. Gegevens worden naar de testauto overgebracht met een gemiddelde transmissiesnelheid van 128 kBit/s. UMTS biedt een maximum bandbreedte in de auto van 384 kBit/s, zes maal zo snel als ISDN. Hiermee is niet alleen de toekomstdroom van live video- en muziekdownloads of videotelefonie werkelijkheid geworden, maar ook een ingenieus off-board navigatiesysteem, waarbij gebruik gemaakt wordt van actuele cartografische gegevens via UMTS.

Met de eerste live demonstratie van UMTS-diensten in een auto, laten de zes partners de mogelijkheden van deze radiostandaard zien. Met de bijbehorende netwerkbeschikbaarheid zal deze standaard in komende jaren bijdragen aan de doorbraak van mobiele- en dataservices voor zakelijke toepassingen, maar ook voor ontspanning en informatie gecombineerd met video-ondersteuning. Met de toekomstige beschikbaarheid van een directe mobiele link naar bedrijfsnetwerken zal UMTS snel een vaste plaats op de markt krijgen, vooral bij zakelijke toepassingen. De ervaring en de testresultaten van deprimeur "UMTS-auto" onderstrepen de innovatiekracht van de samenwerkende partners in hun sector en stimuleren hen bij het opzetten van hun UMTS-business-model en de ontwikkeling van UMTS-diensten voor de toekomst. UMTS in de testauto biedt een breed scala aan diensten op het gebied van mobiliteit en infotainment. UMTS biedt niet alleen de mogelijkheid van telewerken door live videoconferentie met een collega op afstand, maar heeft ook een videomonitoringsysteem en toegang tot verkeerstoezichtcamera's. Daarnaast biedt het toegang tot entertainment, zoals videofilms en multi-player games. Er worden tevens nieuwsdiensten, een elektronisch kantoor en een breedbandtoegang tot het Mercedes-Benz portal en internet aangeboden. Het offboard navigatiesysteem geeft uitgebreide informatie over interessante plaatsen in de buurt, gedeeltelijk ondersteund door videobeelden.
De UMTS S-Class is een testauto en werd uitgerust met in-car PC's, met twee flip-up 15-inch TFT monitors in de rugleuning van de stoelen en op de achterbanken draadloze toetsenborden waarmee de UMTS-diensten bediend kunnen worden. Via een ingebouwd touchscreen hebben de chauffeur en de medepassagier voorin toegang tot diensten zoals navigatiesystemen en verkeerstoezichtcamera's. Om veiligheidsredenen worden deze diensten automatisch uitgeschakeld bij een snelheid boven 6 km per uur. De besturingselementen, gebruikersinterfaces en interactieprocedures in de testauto werden exclusief voor de demonstratie van mogelijke UMTS-diensten ontwikkeld. Zij voldoen niet aan de eisen die aan een toekomstige serieproductie van UMTS-productie gesteld worden. Voor DaimlerChrysler heeft de verdere ontwikkeling van de technologie en de optimalisatie van de Man-Machine-Interface de hoogste prioriteit. Er wordt alles aan gedaan om onnodige afleiding van de chauffeur te vermijden.
Meer informatie inclusief beeldmateriaal vindt u op: www.siemens-mobile.com/umts

---
Nadere inlichting voor de redactie:
Leonie Ebert-Renouil, press department Siemens IC Mobile, tel. +49 (0) 89 636-46635
Thea G.K. de Vries, persvoorlichting Siemens Nederland, tel: (070) 333 2272

Deel: ' Eerste auto met geïntegreerde UMTS-diensten '
Lees ook