MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

04-10-2001
Fijndistributie: Eerste bestelling eurowisselgeld

Recent is de mailing met het bestelformulier voor de eerste bestelling van eurowisselgeld door de bankkantoren naar zakelijke klanten met een toonbankfunctie gestuurd. Deze mailing bevat uitleg, een rekenregel om de hoeveelheid munten en biljetten te bepalen en een bestelformulier.

Onder fijndistributie wordt verstaan: zonder extra kosten aan huis krijgen geleverd van de eerste bestelling euromunten (27-29 december) en gereserveerde biljetten halen bij de bank (17-31 december), euromunten kunnen nabestellen en zonder extra kosten aan huis krijgen geleverd tot 28 januari en in januari guldenmunten kunnen laten halen door de fijndistributie (volle zak elf euro extra voor de moeite). Meedoen heeft dus meerdere voordelen.
Niet meedoen betekend euros halen en gulden afstorten (tegen betaling, geen vergoeding) bij de bank en grote kans op (lange) wachtrijen.

Overgeslagen
Nu de mailing de deur uit is blijkt er een aantal haken en ogen te zijn. Elk lokaal (post)bankfiliaal heeft uit zijn bestand zakelijke relaties handmatig de klanten met een toonbankfunctie geselecteerd. Sommigen hebben dat ruim aangepakt, anderen wat minder. Het kan dus zijn dat er ondernemers zijn overgeslagen. Geen formulier ontvangen? Haal het op bij de bank waar de rekening loopt.

Weggegooid
Tot schrik heeft MKB-Nederland geconstateerd dat een (flink) aantal ondernemers de mailing hebben aangezien voor reclame en ongelezen bij het oud papier hebben gedaan. Snel een nieuw formulier ophalen bij de bank!

Geen zakelijke rekening
Ook blijken een aantal klanten van de Postbank hun zaken via een particuliere rekening te laten lopen. Deze ondernemers kunnen geen gebruik maken van de fijndistributie, omdat de bank de kredietwaardigheid van de onderneming via een zakelijke rekening beoordeelt. In overleg is door de Postbank toegezegd dat de rekening kan worden omgezet in een zakelijke rekening, waarna de ondernemer wel kan deelnemen. Het is ook mogelijk een doos consumentensets te bestellen (50 zakjes met 32 euromunten ter waarde van 25,-, bestelformulier via HBD, 070-3385600) en op 1 of 2 januari uit de geldautomaat of via de balie eurobiljetten te halen.

Grote startvoorraad nodig
Bij een aantal ondernemers blijkt het maximum aantal 5+ pakketten van 25 onvoldoende te zijn om de kassas voldoende te voorzien van een startvoorraad euromunten.

- Als dit komt omdat er via één formulier voor meerdere filialen wordt besteld is het advies: per filiaal bestellen.

- Als het om één winkel gaat: bestel 25 pakketten via het eerste formulier (levering 27-29 december), bestel op 31 december de rest bij het call-center, dit wordt op 2 januari geleverd. Het aantal pakketten dat met behulp van de rekenregel wordt berekend is bedoeld voor de eerste week. Met de 25 pakketten zijn de kassas voor de eerste dag te bevoorraden terwijl de extra pakketten direct op 2 januari geleverd worden. Het risico op onvoldoende euromunt-wisselgeld voorraad is op deze wijze minimaal. Alleen voor degene die meer dan 100 pakketten nodig hebben moet een aparte oplossing gezocht worden in de vorm van extra levering op 31 december of 2 januari (vroeg) in de ochtend.

Meer informatie: www.fijndistributie.nl (zie button op homepage MKB-Nederland).

Klachten of vragen die de eigen bank niet op lost: 0800-1521 en melden aan uw branche-organisatie.

Zoekwoorden:

Deel: ' Eerste bestelling eurowisselgeld '
Lees ook