Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 8 augustus 2001

Eerste gnoekalfje geboren in Dierenpark Amersfoort

Voor het eerst sinds de opening van de savanne in Dierenpark Amersfoort in 1988, is er een gnoekalfje geboren. Het kalfje, dat gisterochtend met behulp van de dierenarts ter wereld kwam, kreeg heel toepasselijk de naam Akwanza , wat de eerste betekent in het Swahili.

Verzorgers ontdekten gisterochtend dat de drachtige gnoe moeite had met de bevalling van haar kalf. Toen het kalfje na een uur nog steeds niet geboren was, werd de hulp van de dierenarts ingeroepen om de moeder te verdoven en het kalfje te halen. Na de moeizame geboorte werd het kalfje geactiveerd totdat de zelfstandige ademhaling op gang kwam.

Onmiddellijk daarna werd de moeder uit de verdoving gewekt door de dierenarts. Ze accepteerde haar jong vrijwel meteen en na slechts een kwartier liepen moeder en zoon zij aan zij in de stallen van de savanne. Bij goed weer zal Akwanza zijn eerste stappen op de savanne zetten op woensdag 8 augustus a.s. om 10:00 uur.

De 6 gnoes van Dierenpark Amersfoort leven samen met de elandantilopen, watoessie-runderen, giraffen en algazellen op de savanne van Dierenpark Amersfoort. De gnoe, ook wel wildebeest genoemd, ziet er wonderbaarlijk uit. Hij heeft de kop van een os, de staart en manen van een paard en de hoorns van een buffel. Het is echter een antilope. Al 15 minuten na de geboorte kan een gnoekalf op eigen benen staan en kort daarna lopen. Kalfjes worden ongeveer negen maanden gezoogd en blijven tot die tijd in de beschermde nabijheid van hun moeder.

Zoekwoorden:

Deel: ' Eerste gnoekalfje geboren in Dierenpark Amersfoort '
Lees ook