Rijksvoorlichtingsdienst

De informateurs Donner en Leijnse 20 feb 2003
EERSTE INHOUDELIJKE BESPREKINGEN AFGEROND

De onderhandelaars van CDA en PvdA hebben de eerste fase van onderhandelingen afgerond. Volgens de informateurs Donner en Leijnse is er een ruime gemeenschappelijke basis om afspraken te maken voor een nieuw kabinet.

Dat hebben de informateurs gezegd op een persconferentie in Den Haag. De koningin is door hen donderdagmiddag op de hoogte gebracht van de voortgang in de kabinetsformatie.

Gemeenschappelijke visie
In de eerste ronde van onderhandelingen zijn alle grote beleidsthema's aan de orde geweest. Daarnaast is gesproken over een gemeenschappelijke visie voor een kabinet van CDA en PvdA.. Daarbij is de informateurs gebleken dat bij beide partijen de politieke wil aanwezig is om te komen tot een kabinet dat 'een slagvaardig beleid kan voeren voor de problemen in de samenleving van dit moment'.

De gemeenschappelijke visie biedt, volgens de informateurs, het kader waarbinnen de oplossingen kunnen worden gevonden voor de onderwerpen waarover nog geen overeenstemming is bereikt. Donner en Leijnse gebruiken de komende dagen om de gemeenschappelijke kaders voor oplossingen op papier te zetten. Dat stuk vormt dan het uitgangspunt voor de volgende ronde van onderhandelingen.

Voortgang formatie
De informateurs zijn niet ontevreden over de voortgang van de formatie. 'In Nederland duurt een gemiddelde kabinetsformatie 70 dagen en wij zijn nu pas 28 dagen bezig. Bovendien geldt dat elke formatie weer een eigen karakter heeft en dat bij deze formatie andere maatschappelijke problemen aan de orde zijn dan bij eerdere formaties', aldus informateur Donner.

Documenten:Zie het origineel http://formatie.regering.nl/a...SourcePageID=7466 . Persbericht RVD / Mededeling Kabinet der Koningin - 19.50 uur

© 2002 - 2003 Rijksvoorlichtingsdienst

Deel: ' Eerste inhoudelijke besprekingen kabinetsformatie afgerond '
Lees ook