TNT Post Groep

Eerste Nederlandse expeditie bereikt zuidpool

Maandag 11 januari rond 02.00 uur Nederlandse tijd hebben Ronald Naar en Coen Hofstede als eerste Nederlandse expeditieteam en volgens een unieke route de zuidpool bereikt.
De route vanaf Dronning Maud Land naar de zuidpool, zoals Ronald Naar en Coen Hofstede deze gevolgd hebben, is 2200 kilometer. Daarmee hebben ze de langste route op hun naam staan. Op 9 november is het team vertrokken vanuit de basis Blue One met als oorspronkelijk doel heel Antarctica over te steken.

Door een gunstige omslag in de weersomstandigheden, met name de laatste dagen nam de wind toe, kwamen de twee op maandag aan in het Amerikaanse basiskamp Amundsen-Scott.
Ronald en Coen zijn zeer tevreden, al moesten ze het plan om door te steken naar de andere kant van het continent opgeven. Net zoals je bij de Olympische Spelen èn goud wilt winnen èn een nieuw wereldrecord wilt vestigen. We vinden het geweldig dat we het goud behaald hebben., aldus Ronald Naar.
Ook hoofdsponsor TNT Post Groep is trots op het bereikte resultaat. Ronald en Coen hebben een unieke prestatie geleverd door als eerste Nederlanders op deze wijze de zuidpool te bereiken. Het weer heeft inderdaad niet meegezeten, maar ja dat kun je nu eenmaal niet naar je hand zetten, aldus een woordvoerdster.

Amundsen-Scott is een wetenschappelijke basis, die niet bedoeld is voor het opvangen en ondersteunen van poolexpedities. Dat betekent dat de twee Nederlandse poolreizigers zichzelf zullen moeten blijven redden. Ronald en Coen zullen het onder andere moeten doen met de voorraden die ze zelf nog hebben. Tijdens hun verblijf op de basis zullen zij zich beraden over het vervolg.

Begin november 1998, inmiddels ruim 60 dagen geleden, begonnen Ronald Naar, Ekon Hartog en Coen Hofstede aan een tocht van ruim 3800 kilometer over Antarctica. Het doel was het continent via een nieuwe route, parasailend en skiënd over te steken. De eersten die de zuidpool bereikten, Amundsen op 14 december 1911 en Scott op 17 januari 1912 begonnen hun tocht bij het Ross ijsplateau. De meeste van de moderne (sinds 1985) expedities namen het Ronne ijsplateau als startpunt. Het team Naar-Hofstede is het tweede (na het Belgische team Dansercour-Hubert) dat vanaf de andere kant de zuidpool naderde. Het gebruik kunnen maken van de zogenaamde katabatische winden was daarvoor een essentiële voorwaarde. Direct in het begin werd het team getroffen door tegenslag toen Ekon als gevolg van een beenwond niet verder kon en afhaakte. Twee weken later moesten Ronald en Coen noodgedwongen andere sledes laten invliegen. De oorspronkelijke exemplaren waren door delaminatie onbruikbaar geworden. De grote ambitie om het hele antarctische continent over te steken werd vanaf half december onmogelijk gemaakt door een exceptioneel warme antarctische zomer. Met als gevolg dat de gebruikelijke katabatische winden, die ervoor hadden moeten zorgen dat het tweetal kon zeilen, achterwege bleven. Alleen al in december werden negen windstille dagen gemeten en in januari heeft het tweetal er al vijf achter de rug. Er waren dagen bij dat de temperatuur niet lager werd dan 14 graden Celsius.

Voor beiden is dit de tweede poolexpeditie. Twee jaar geleden staken zij in 38 dagen Groenland over. Een tocht van slechts 925 kilometer. Ronald Naar (43 ) heeft als bergbeklimmer en expeditieleider een indrukwekkende staat van dienst. Hij beklom niet alleen de hoogste top van ieder continent (de Seven Summits), maar stond eveneens op de top van de Everest en de K2. Voorts leidde hij twaalf Himalaya-expedities. Coen Hofstede (33), van beroep geofysicus, heeft verschillende extreme skitochten gemaakt, onder andere door Zweeds Lapland, IJsland en Kamchatka-Siberië.

11 januari 1999


Deel: ' Eerste Nederlandse expeditie bereikt zuidpool '
Lees ook