Eerste Nederlandse galerie exclusief voor Street & Urban Art


Stampersgat, 20110408 -- “Een grote stap vooruit in de acceptatie van deze nieuwe kunstvorm.” Zo noemt de kunstwereld de opening van de eerste Nederlandse galerie exclusief voor Street & Urban Art. Deze galerie gevestigd in de watertoren van het Westbrabantse dorpje Stampersgat (Noord-Brabant) heeft de naam St. Art Gallery.

Over Street & Urban Art
Street Art, waarvoor ook wel de term Urban Art wordt gebruikt,  is een kunststroming geboren uit de doorontwikkeling van graffiti. Ging het de graffitiartiesten met name om het neerzetten van hun eigen handtekening of beeldmerk (tag) op straat, de makers van Street Art willen meestal een maatschappelijke boodschap met de wereld delen. De vraag naar deze kunstvorm heeft ervoor gezorgd dat de werken niet meer uitsluitend op straat gemaakt worden, maar ook op doek en andere materialen om binnen tentoongesteld te kunnen worden.

In het Verenigd Koninkrijk en de U.S.A. is Street Art inmiddels razend populair. Voor bepaalde stukken, bijvoorbeeld die van de meest bekende street artist Banksy, worden vele tonnen neergeteld op kunstveilingen. De Nederlandse kunstwereld begint interesse te tonen. Tijd voor een volwassen benadering in de vorm van een eigen galerie. Oprichter Geoffry van Vugt, zelf groot bewonderaar van Street Art, heeft in de watertoren de ultieme locatie gevonden voor de vaak uit de kluiten gewassen kunstwerken.

De kunstenaars van St. Art Gallery
De kunstenaars die in St. Art Gallery exposeren,  hebben op diverse manieren al hun sporen verdiend. Het zijn onder andere de Nederlandse Alice Wielinga, Collin van der Sluijs en Super A, de Amerikaan Charles Krafft, de Belg Roa en de Britten Beejoir, K-Guy en Pure Evil. Hun werken worden beschouwd als waardevast en zijn dus niet alleen indrukwekkend mooi maar ook een goede investering. “Net als andere vormen van kunst, komt Street Art op internet of op papier niet echt tot zijn recht. Maar zie je het hier in deze expositieruimte, dan valt het bijna over je heen. Je kunt niet anders dan onder de indruk zijn.”

Street Art buiten de gallery
Naast de gallery in Stampersgat is St. Art Gallery ook te vinden tijdens diverse kunstbeurzen. Voor de komende periode staan o.a artantique (van 17 t/m 25 april) en Art Amsterdam (van 11 t/m 15 mei) op de agenda.

St. Art Gallery


Deel: ' Eerste Nederlandse galerie exclusief voor Street & Urban Art '
Lees ook