---

Ministerie van Defensie---

foto: Patriot luchtafweersysteem (Ellen Kurvers)

Eerste Patriots aangekomen in zuid-oost Turkije

28-02-2003

De eerste Patriot luchtverdedigingsraketten van de Koninklijke Luchtmacht zijn vrijdag (28 februari) aangekomen in de Turkse plaatsen Diyarbakir en Batman. De raketten, afkomstig van de Groep Geleide Wapens op Luchtmachtbasis De Peel, worden de komende dagen operationeel gemaakt. Het luchtmachtdetachement dat de luchtverdedigingsraketten, die de beide locaties in het zuid-oosten van Turkije in geval van een oorlog moeten verdedigen tegen Iraakse raketten, bestaat uit driehonderd militairen.

De Nederlandse regering besloot begin februari een verzoek van de Turkse regering voor hulp te honoreren. De wapensystemen en ondersteunende voertuigen vertrokken in het weekeinde van 15 februari met vier schepen van Vlissingen naar Turkije. Het merendeel van de drie honderd militairen vloog woensdag (26 februari) naar Diyarbakir en Batman.

De Patriot is een modern luchtverdedigingssysteem dat bescherming biedt tegen aanvallende vliegtuigen en kan tevens worden ingezet tegen ballistische raketten als de Scud. Nederlandse Patriots waren ook in zuid-oost Turkije ingezet tijdens de Golfoorlog van 1991. Daarnaast werden de wapens toen ook in Israel gestationeerd voor de verdediging van Jeruzalem. (foto: archief Defensie)
foto: locaties Nederlandse Patriots in Turkije

Gerelateerde pagina's

* Factsheet Patriot geleide-wapensysteem

* Strijd tegen het terrorisme

Deel: ' Eerste Patriots aangekomen in zuid-oost Turkije '
Lees ook