Ingezonden persberichtiPlanet levert eerste platform voor end-to-end directory services voor e-business en webservices

- Compleet systeem voor gebruikersbeheer voor webtoepassingen en -diensten
- Nieuwe partners ondersteunen het directoryplatform
Nieuwegein (Nederland), 26 juli 2001 -- De Directory Server, het platform voor LDAP-gebaseerde directory services van iPlanet, wordt uitgebreid met twee nieuwe producten. Daarmee ontstaat het eerste end-to-end directory services systeem voor e-business en webservices, waarmee gebruikersprofielen en het gebruikersbeleid kunnen worden beheerd en waarmee uiteenlopende gebruikersinformatie, die op diverse plaatsen in de onderneming aanwezig is, in de enkelvoudige directory kan worden opgenomen en beheerd.

Door toevoeging van de nieuwe Directory Server Integration Edition 5.0 en Directory Server Access Management Edition 5.0 aan de bekroonde Directory Server 5.0 ontstaat een hechte infrastructuur voor gebruikersidentificatie, die gebruikers met een aanmelding direct toegang geeft tot diverse webtoepassingen en -diensten.

Verschillende grote zakelijke partners en onafhankelijke softwarefabrikanten (Independent Software Vendors, ISV's) ondersteunen de nieuwe directory producten en hebben zich aangesloten bij het ISV Partner Program van iPlanet. Belangrijke ISV's ontwikkelen software voor het iPlanet-platform en krijgen daarbij toegang tot de nieuwste directory technologieën. Daardoor beschikken zij steeds over de nieuwste verbeteringen van de Directory Server en hebben zij voor gemeenschappelijke product-initiatieven direct contact met de verkoop- en marketingorganisatie van iPlanet. Tot de eerste partners die kunnen beschikken over de nieuwste versie van de Directory Server, behoren Business Layers, BMC Software, Cognizant Technology Solutions, LSI Logic Storage Systems, Passlogix, Persistent Systems en Radiant Logic.

De twee nieuwe producten zijn tevens belangrijke onderdelen van de webservices-architectuur ONE (Open Net Environment) van Sun. Voor het beheer van gebruikersidentificatie en gebruikerstoegang worden omgevingsparameters, gebruikersvoorkeuren en andere belangrijke gebruikersafhankelijke attributen centraal opgeslagen.

Met Directory Server Integration Edition 5.0 en Directory Server Access Management Edition 5.0 kunnen de beheerkosten en de kosten van het ontwikkelen van toepassingen worden gereduceerd en kan de ontwikkeling van nieuwe diensten worden versneld. De beveiliging en het gebruikersbeleid zijn gecentraliseerd en daardoor kunnen de betrouwbaarheid van de overal in de organisatie aanwezige gegevens eenvoudig worden gewaarborgd. De Directory Server wordt al toegepast bij verschillende grote zakelijke websites en consumentenwebsites, bijvoorbeeld bij First Union, Ford en Schlumberger. Tot nu toe zijn er meer dan 500 miljoen licenties van de Directory Server verkocht.

Directory Server Integration Edition 5.0 biedt meta directory services voor het samenbrengen en beheren van gebruikersinformatie die door de hele onderneming wordt verspreid. Gebruikersprofielen kunnen worden gesynchroniseerd met Microsoft Active Directory en Windows NT-domeinen en met vergelijkbare producten van Oracle en andere leveranciers. Bovendien zorgt het product voor veiliger en betrouwbaarder directory services.

Directory Server Access Management Edition 5.0 biedt uitgebreide voorzieningen voor gebruikersbeleid, -identificatie en -beheer en het gecentraliseerde toegangsbeheer maakt eenmalige gebruikersauthenticatie en
-autorisatie voor alle onderdelen van het bedrijfsnetwerk mogelijk. Doordat Directory Server voor een goede integratie van gebruikersbeleid, gebruikersbeheer en het beheer van certificaten zorgt, is de gebruikersadministratie eenvoudig en volstaat één gebruikersidentiteit voor verschillende webservers en applicatieservers. Bovendien wordt de betrouwbaarheid van authenticatie en privacyrechten sterk vergroot door het gebruik van digitale certificaten.

LDAP-gebaseerde directory services zijn een essentieel onderdeel van een netwerkinfrastructuur. Ze zijn een strategische investering voor toekomstige webservices en vormen een basis voor identiteits- en toegangsbeheer. Toepassingen die zijn gebaseerd op directory services, ondersteunen essentiële bedrijfsprocessen, zoals beveiliging, voorraadbeheer, het beheer van de waardeketen en e-businesstoepassingen. Gecentraliseerd identiteits- en toegangsbeheer biedt grote financiële en organisatorische flexibiliteit en geeft een onderneming een voorsprong op de concurrenten.

Directory Server Integration Edition 5.0 bevat de volgende modulen:
* De Meta-Directory-module brengt gebruikers informatie van een niet LDAP-gebaseerde gebruikersomgeving naar de iPlanet Directory server. Daarmee worden bestaande gegevens van allerlei bronnen beschikbaar gemaakt voor webtoepassingen, met een uniforme presentatie in de hele onderneming. Hierdoor worden de beheerprocessen en de vorming van accounts geautomatiseerd, waardoor de beheerkosten dalen.

* De Meta-Directory-module maakt synchronisatie mogelijk met back-end-gegevensbronnen, waaronder directory's van netwerkbesturingssystemen zoals Microsoft Active Directory en Windows NT-domeinen. Met Directory Server Integration Edition kunnen ondernemingen een compleet bedrijfsregistratiesysteem bouwen en daarbij vertrouwen op de prestaties, de schaalbaarheid en de betrouwbaarheid van de Directory Server. Ook Oracle-systemen en andere gegevensbronnen worden ondersteund.
* De LDAP Proxy-module vergroot de veiligheid, de betrouwbaarheid en de samenwerkingsmogelijkheden van clients van een directory services infrastructuur.
Directory Server Access Management Edition 5.0 bevat de volgende modulen:
* De Policy-module zorgt voor gecentraliseerd toegangsbeheer dat het mogelijk maakt dat gebruikers met één aanmelding toegang krijgen tot verschillende webtoepassingen en -diensten.

* De User Management-module maakt het delegeren van beheertaken mogelijk. Werknemers, klanten, partners en leveranciers kunnen daardoor zelf bepaalde beheertaken uitvoeren.

* De Certificate Authority-module is een flexibel middel voor authenticatie van gebruikers, waarbij men voor elke toepassing het gewenste beveiligingsniveau kan instellen.
Directory Server Resource Kit 5.0
Voor directorybeheerders is de Directory Server Resource Kit 5.0 beschikbaar. ISV's en systeemintegrators kunnen deze toolkit gebruiken om toepassingen te ontwikkelen die op directory systemen gebaseerd zijn en om de invoering van Directory Server 5.0 te versnellen.

Beschikbaarheid
Directory Server 5.0 is in mei 2001 vrijgegeven voor productie. Een testversie is beschikbaar op http://www.iplanet.com/downloads. Directory Server Integration Edition 5.0 en Directory Server Resource Kit 5.0 zijn naar verwachting in het derde kwartaal van 2001 beschikbaar en Directory Server Access Management Edition 5.0 in het vierde kwartaal.

Over Sun one
Sun Open Environment (Sun one) omvat een uitgebreid software-assortiment voor het bouwen van slimme web-diensten. Slimme webdiensten zijn gebruiksvriendelijke diensten die daartoe gebruik maken van contextgevoelige informatie en die veelsoortige netwerken over het web met elkaar verbinden. De architectuur en het groeipad zijn louter gebaseerd op open standaarden als Java en xml. Sun one vereenvoudigt de ontwikkeling, bouw en exploitatie van webtoepassingen en slimme webdiensten. Ondernemingen profiteren van de productiviteitswinst, ontwikkelaars van de kortere doorlooptijd en eindgebruikers ervaren groter gebruiksgemak. Meer informatie biedt www.sun.com/software/sunone.

iPlanet e-commerce solutions
iPlanet e-commerce solutions, een samenwerking tussen Sun en Netscape, is opgericht in maart 1999 door America Online en Sun Microsystems, met als doel de drijvende kracht achter de interneteconomie te zijn, dankzij inventiviteit, expertise en de grootste klanttevredenheid. Het iPlanet Deployment Platform is de toonaangevende software-omgeving voor het snel samenstellen van uitbreidbare Internet-diensten. Het platform is gebaseerd op open, bewezen technologieën en omvat Messaging, Directory, Web en Application Servers: stuk voor stuk de beste in hun marktsegment. Meer informatie biedt www.iplanet.com.

Meer informatie:
Roger Kellerman
iPlanet e-commerce solutions
00 31 (30) 601 51 51
roger@iplanet.com

Piet van Reeuwijk
Lubbers & De Jong B.V.
00 31 (20) 421 05 65
piet@l-dj.nl
###Deel: ' Eerste platform end-to-end directory services e-business '
Lees ook