Eerste publieksprijs voor GGZ-instellingen


Ypsilon lanceert `michelinsterren' voor familiebeleid

Voorburg, 20090831 -- Wat vinden gebruikers van de zorg die instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) bieden? Vanaf 1 september kunnen familieleden hierover voor het eerst hun oordeel geven. Een speciaal daartoe geopende website www.familiester.nl biedt de gelegenheid om hun ervaringen op te schrijven en hun oordeel te vellen. Uit de inzendingen wordt uiteindelijk de winnaar gekozen van de Ypsilon Familiester, publieksprijs voor familiebeleid in de GGZ.

Via de website worden tot oktober ervaringen verzameld uit heel Nederland. Na een selectie zullen maximaal drie instellingen doorgaan naar een tweede ronde. Het publiek kiest uit deze drie instellingen de instellingen die de Ypsilon Familiester 2009 krijgt. De prijs wordt uitgereikt op 21 november 2009, tijdens de speciale jubileumeditie van de studiedag van Ypsilon.

Marja Hasert is voorzitter van de jubilerende vereniging Ypsilon, die het initiatief nam. Zij vindt het geen wonder dat juist familieleden als eerste met een publieksprijs komen: "Zowel binnen de zorg als de politiek is een groeiend besef dat familieleden een cruciale rol in de zorg spelen. Zeker ook bij schizofrenie en psychose." Deze prijs laat zien wie het best gebruikmaakt van wat er al bestaat om familieleden bij de zorg te betrekken. Marja Hasert: "Ons motto is: wie zorgt, praat mee! Met deze prijs willen we de instellingen die familieleden echt laten meedoen in het zonnetje zetten, in de hoop dat andere instellingen hun voorbeeld zullen volgen."

Ypsilon verenigt ruim 7.000 familieleden en is daarmee een van de grootste consumentenorganisaties in de GGZ. Ze richt zich vooral op schizofrenie, een psychiatrische ziekte die zich kenmerkt door psychoses. Een op de honderd mensen krijgt in zijn leven last van de ziekte. Anders dan vaak wordt gedacht heeft schizofrenie niets te maken met een gespleten persoonlijkheid.

De Ypsilon Familiester is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Psychische Gezondheid, Fonds NutsOhra en de stichting Vrienden van Ypsilon.


Deel: ' Eerste publieksprijs voor GGZ-instellingen '
Lees ook