Eerste ronde Geelvinck Fortepiano Concours toont hoog niveau


Marcel Baudet leidt de jury met onder meer Joyce Lindorff (VS) en Willem Brons

AMSTERDAM, 20151015 -- Vijfde Geelvinck Fortepiano Concours voor het stimuleren van jong talent op de historische fortepiano. Van de elf kandidaten voor de eerste ronde in Museum Geelvinck op 15 oktober 2015, zijn er zes doorgegaan naar de tweede ronde. Het concours vormt een vast onderdeel van het Geelvinck Fortepiano Festival, dat jaarlijks in Amsterdam plaatsvindt. Tweede ronde: vrijdag 16 oktober vanaf 10.00 uur in Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Finale zondag 18 oktober. De finalist speelt op maandagavond 19 oktober in Museum Geelvinck 20.15 uur.

De kandidaten voor de tweede ronde zijn:

+ Daria Redina (Rusland, 23)

+ Natalia Lentas (Polen, 27)

+ Naruhiko Kawaguchi (Japan, 26)

+ Mariko Goto (Japan, 30)

+ Wakana Shimizu (Japan, 25)

+ Saeyoung Jeong (Zuid-Korea, 27)

De kandidaten spelen op historische pianofortes. De jury bestaat uit internationale coryfeeën als Joyce Lindorff (VS), Willem Brons, Ursula Dütschler (CH) en Frederic Voorn onder leiding van Marcel Baudet (Young Pianists Foundation).

Van 8 tot en met 25 oktober 2015 vindt de lustrumeditie van het Geelvinck Fortepiano Festival plaats. Het festival, onder patronage van Richard Egarr, wordt georganiseerd rond de Sweelinck Collectie; dit is met ruim 90 historische piano's de belangrijkste collectie in zijn soort in Nederland en wordt sedert enige jaren beheerd door Museum Geelvinck. Topmusici uit de gehele wereld spelen tijdens het jaarlijkse festival op historische pianofortes, vroege vleugels, tafelpiano’s en klavichords in historische huizen, kerken en kastelen, zoals het Geelvinck Hinlopen Huis, Felix Meritis, Honig Breethuis en Kasteel Heeswijk (bij Den Bosch). Onlangs verkreeg het festival het Europese kwaliteitslabel EFFE 2015-2016, opgezet door de European Festival Association, en werd het eveneens opgenomen in het Europese netwerk voor Oude Muziek REMA. Desondanks verkreeg het festival – inmiddels uitgegroeid tot wereldwijd het grootste op het terrein van fortepiano – geen enkele subsidie. Het laatste weekend van het festival vindt plaats tijdens Het Weekend van de Verlichting in Felix Meritis.

Meer informatie

- Geelvinck Fortepiano Festival: www.geelvinckfestival.nl

-  Geelvinck Fortepiano Concours: geelvinckfestival.nl/competition

- Het Weekend van de Verlichting: www.vriendenvanfelixmeritis.nl


Deel: ' Eerste ronde Geelvinck Fortepiano Concours toont hoog niveau '
Lees ook