Ministerie van DefensieNieuwsberichten

Eerste steen grondstation satellietcommunicatie gelegd

05-09-2001

Staatssecretaris Henk van Hoof van Defensie heeft vanmiddag op het terrein van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in de Marnewaard (Groningen) de eerste steen gelegd van een grondstation voor de militaire satellietcommunicatie. Defensie bouwt hier een eigen grondstation om steeds op een veilige manier per satelliet te kunnen communiceren met uitgezonden eenheden. De bewindsman noemde bij deze gelegenheid satellietcommunicatie dan ook de navelstreng die eenheden in het buitenland verbindt met de staven en onderdelen in Nederland.

De staatssecretaris zei bij de plechtigheid onder meer: " Alle krijgsmachtdelen hebben behoefte aan betrouwbare en tijdige informatie voor gebruikers bij hun operationele, uitgezonden eenheden, waar die ook ter wereld opereren. Het is wat dat betreft om het even of het nu gaat om schepen van de marine, bataljons van de landmacht of de mariniers, squadrons van de luchtmacht of eenheden van de Marechaussee." Hij stelde dat de bouw van een eigen grondstation niet betekent dat Defensie alleen van militaire satellietcommunicatie gebruik zal maken. "Door gebruik van militaire satellietsystemen van onze bondgenoten, door contracten met commerciële providers voor civiele systemen en beschikking over een eigen satellietgrondstation met verschillende antennes en transmissiesystemen ontstaat een scala van keuzemogelijkheden, waardoor we à la minute op de juiste satelliet kunnen mikken om de gewenste verbinding tot stand te brengen. Zo beschikken we over maatwerk en de garantie van flexibiliteit, snelheid en betrouwbaarheid."

Hij benadrukte bij de plechtigheid ook nog eens dat het bij het MILSATCOM-project gaat om een project van alle krijgsmachtdelen en de overkoepelende centrale organisatie van defensie. "Het projectbureau dat in 1996 is opgezet bij de Directie Materieel van de Koninklijke Marine is hartstikke 'paars' van kleur. Gedurende de uitvoering van het project is die paarse samenwerking alleen maar hechter geworden en ik ben er van overtuigd dat die samenwerking zal worden gecontinueerd als het grondstation in 2003 in gebruik wordt genomen."

* Klik hier voor de volledige toespraak van de staatssecretaris

Deel: ' Eerste steen grondstation satellietcommunicatie gelegd '
Lees ook