Eerste try-out 'Welcome to the Smiling Coast' op Movies that Matter


DEN HAAG, 20150316 -- Welcome to the Smiling Coast: Living in the Gambia Ghetto, een nieuwe documentaire over toerisme in Gambia, West-Afrika, beleeft op woensdag 25 maart zijn eerste try-out tijdens het Movies that Matter Film Festival in Den Haag.

Welcome to the Smiling Coast biedt een uniek inkijkje in het dagelijks leven van vijftien jongeren die de eindjes bij elkaar proberen te knopen in de marges van de Gambiaanse toerisme-industrie. Ondank het feit dat Gambia het kleinste land op het Afrikaanse vasteland is, is het een populaire vakantiebestemming voor Europese toeristen geworden, met name onder oudere blanke vrouwen. Sinds 2005 ontvangt Gambia normaal gesproken meer dan 100.000 bezoekers, waardoor het land de reputatie van Afrika?s Costa del Sol heeft gekregen. Op slechts vijf uur vliegen van Europa, zorgen de all-inclusive hotels voor deze toeristen voor het ultieme Afrikaanse avontuur van zon, zee en seks.

Ironisch genoeg wonen veel Gambianen, en vooral jongeren, in de arme wijken op slechts een steenworpafstand van de toeristenhotels en -stranden. Met de contouren van een betere toekomst letterlijk om de hoek, blijft het idee van het nemen van de gevaarlijke ‘back way’, door de woestijn en over zee naar Europa, altijd in hun gedachten. Proberen ze uiteindelijk hun geluk in het buitenland te zoeken of vinden ze thuis innerlijke vrede? Welcome to the Smiling Coast laat op luchtige maar kritische wijze zien welke gevarieerde en creatieve alternatieve strategieën de Gambiaanse jongeren inzetten om in hun dagelijkse levensonderhoud te voorzien. Door het belichten van hun persoonlijke ervaringen, angsten en dromen, geeft deze documentaire een meer menselijk en positief gezicht aan de informele economie die achter de glitter van de Smiling Coast van Afrika ligt.

De voorstelling van Welcome to the Smiling Coast op Movies that Matter, het jaarlijkse human rights filmfestival van Amnesty International, wordt ingeleid door de Haagse wethouder Joris Wijsmuller en gevolgd door een Q&A met regisseur Bas Ackermann (Upperunder / State of Mic), story editor Emiel Martens (Caribbean Creativity / Gasten in je Gezicht) en Alhagie Manka, een van de Gambiaanse jongeren die te zien is in de film. Na de voorstelling is er een bescheiden afterparty met DJ Jon Bon Gianni, die frisse Afrikaanse highlife, soul en raw funk zal draaien. Kaartjes voor de film kunnen online worden gekocht op de website van Movies that Matter. Na de vertoning zal er, onder andere op basis van de reacties van het publiek, nog flink aan de film worden gesleuteld door de makers. De première van de film in definitieve vorm wordt dit najaar verwacht.

EERSTE TRY-OUT VAN WELCOME TO THE SMILING COAST OP MOVIES THAT MATTER

Datum: Woensdag 25 maart 2015

Tijd: 21.00 uur

Film: Welcome to the Smiling Coast (incl. introductie door Joris Wijsmuller en Q&A met de filmmakers!)

Muziek: Afterparty met DJ Jon Bon Gianni (Afrikaanse highlife, soul en raw funk)

Venue: Filmhuis Den Haag (Spui 191, Den Haag, www.filmhuisdenhaag.nl

Festival: Movies that Matter (www.moviesthatmatter.nl)

Kosten: €9,50 voor de film (regulier), afterparty = gratis

Tickets: Tel. 070 3656030 of bestel online: www.moviesthatmatter.nl/festival/programma/film/1767   

Meer info en RSVP: www.facebook.com/events/284971525033695/  


Deel: ' Eerste try-out 'Welcome to the Smiling Coast' op Movies that Matter '
Lees ook